БизнисПопуларно

Вработените во Гугл отпуштени откако протестираа поради врските на фирмата со Израел

Во знак на протест, 28 вработени од Гугл одлучиа да влезат кај извршниот директор на компанијата и да не излезат се додека Гугл не се откаже од проектот “Нимбус” со Израел кој вреди 1.2 милијарди долари

Гугл отпушти 28 вработени во врска со протестите со седење во две нејзини канцеларии оваа недела. Отпуштањата доаѓаат откако 9 вработени беа суспендирани, а потоа уапсени во Њујорк и Калифорнија во вторникот.

Во интерна порака, Гугл ги предупреди вработените дека „ако сте еден од ретките кои се во искушение да мислат дека ќе го превидиме однесувањето што ги прекршува нашите политики, размислете повторно.”

Отпуштените вработени беа вклучени во протестот против вмешаноста на Гугл во Проектот Нимбус, договор за “Cloud” на израелската влада вреден 1,2 милијарди долари, кој исто така го вклучува и Амазон. Некои од нив ја окупираа канцеларијата на извршниот директор на Google Cloud, Томас Куријан, додека не беа насилно отстранети од надлежните. Минатиот месец Google отпушти уште еден вработен поради протест поради договорот за време на презентација на компанијата во Израел.

Во меморандумот испратен до сите вработени во средата, Крис Раков, шефот за глобална безбедност на Google, рече дека „ваквото однесување нема место на нашето работно место и нема да го толерираме“. Целосната белешка можете да ја прочитате подолу.

“Работници на Google,

Можеби сте виделе извештаи за протести во некои од нашите канцеларии вчера. За жал, голем број вработени го донесоа настанот во нашите згради во Њујорк и Санивејл. Тие презедоа канцелариски простори, го обезличија нашиот имот и физички ја попречуваа работата на другите вработени на Google. Нивното однесување беше неприфатливо, крајно нарушувачко и ги натера соработниците да се чувствуваат загрозено. Ги ставивме вработените вклучени под истрага и им го прекинавме пристапот до нашите системи. Оние кои одбија да заминат беа уапсени од органите на редот и отстранети од нашите канцеларии.

По истрагата, денеска го прекинавме работниот однос на дваесет и осум вработени за кои беше утврдено дека се инволвирани. Ќе продолжиме да истражуваме и да преземеме мерки по потреба.

Ваквото однесување нема место на нашето работно место и нема да го толерираме. Очигледно прекршува повеќе политики до кои сите вработени мора да се придржуваат – вклучувајќи го нашиот кодекс на однесување и Политиката за вознемирување, дискриминација, одмазда, стандарди на однесување и грижи за работното место.

Ние сме деловно место и од секој службеник на Google се очекува да ги прочита нашите правила и да ги применува на начинот на кој се однесуваат и комуницираат на нашето работно место. Огромното мнозинство од нашите вработени ја прават вистинската работа. Ако сте еден од ретките кои се во искушение да мислат дека ќе го превидиме однесувањето што ги прекршува нашите политики, размислете повторно. Компанијата го сфаќа ова исклучително сериозно, и ние ќе продолжиме да ги применуваме нашите долгогодишни политики за да преземеме мерки против нарушувачкото однесување – до и вклучувајќи го прекинувањето.

Треба да очекувате да слушнете повеќе од лидерите за стандардите на однесување и дискурс на работното место.”