ЗабаваПопуларно

Главни причини зошто брачните парови се разведуваат

Еве зошто некои бракови завршуваат неуспешно

Финансиски проблеми

Тешкотиите да врзат крај со крај или да имате партнер кој претерано го зголемува буџетот може да предизвика стрес во бракот. Ако секогаш од вас бараат пари, тогаш можеби вашиот партнер ја смета за предизвик финансиската одговорност?

Недостаток од интима

Физичката и емоционалната интимност игра витална улога во среќен и здрав брак. И иако е невозможно да се задржи фазата на меден месец, тоа не значи дека интимноста треба да исчезне.


Освен секс, интимноста вклучува и обрнување внимание на сопружникот. И кога овие мали акти на интимност ќе исчезнат, тоа може да доведе до надолна спирала во севкупниот квалитет на врската.

Неверство

Вонбрачните афери се прилично очигледна причина зошто луѓето се разведуваат. Но, изненадувачки, многу брачни парови се справуваат со проблеми со неверството и наоѓаат начин да останат заедно.

Но, реалноста е дека неверството суштински ја менува заедницата. Тоа ја нагризува довербата и доведува до прекин на комуникацијата, што може да доведе до развод.

Семејно насилство

Семејното насилство може да биде каква било шема на навредливо однесување во интимна врска што се користи за одржување на моќ или контрола.

Семејното насилство не се однесува само на физички напад. Вообичаени знаци на навредлива врска вклучуваат постојано обвинување, заплашување, манипулација и/или социјална изолација.

Недостаток на компатибилност

Спротивностите можеби се привлекуваат, но сличностите се она што врзуваат. Без заеднички интереси, или ќе почнете да поминувате помалку време еден со друг додека ги извршувате вашите соодветни хоби и страсти, или ќе се откажете од нив во корист на интересите на вашиот сопружник.

На крајот, ова ќе изгради незадоволство и ќе ја ослабне врската што ја делите.

Зависност од дрога

Зависноста, како што се злоупотреба на дрога, алкохолизам и коцкање, создава нестабилна семејна средина.

Исто така, може да доведе до други проблеми, како психолошки проблеми, жестоки расправии, финансиски проблеми и физичко малтретирање.

Проблеми во комуникација

Неуспехот во линиите на комуникација е еден од најголемите предвидувачи за развод. Паровите кои не комуницираат добро не можат да ги решат проблемите заедно и имаат тенденција да создаваат повеќе недоразбирање.

Недостатокот на комуникација ги претвора сесиите за решавање проблеми во викање натпревари, вербално шетање кое на крајот ја убива љубовта, интимноста и почитта во вашата врска.

Стапување во брак на премлада возраст

Една од главните причини зошто паровите ја наведуваат возраста како причина за да се разведат е тоа што на прво место не се целосно подготвени за брак. Стапките на разводи се највисоки за паровите кои се во своите 20-ти години, а речиси половина од сите разводи се случуваат во првите десет години од бракот.

Недостаток на еднаквост и идентитет

Раните знаци на нееднаквост во бракот може да вклучуваат двојни стандарди или еден партнер да ги носи сите одлуки.

Паровите можат брзо да го изгубат својот индивидуален идентитет, а прашањата за еднаквоста можат да станат позначајни кога се вклучени децата.

Премногу расправија и конфликт

Тепачките и расправиите се неизбежни, и додека разликите во мислењата се здрави, треба да постои заедничка основа.


Бескрајните расправии и лошото разрешување на конфликти може да влијаат врз врската и да доведат до развод.

Нереални океувања

Нереалните очекувања за тоа каде ќе живеете, начинот на кој треба да се води домаќинството, па дури и како ќе ве третираат како брачен другар се вообичаени причини за развод.

И да се претпостави дека работите ќе бидат подобри откако ќе се омажите може да биде предупредувачки знак за неисполнетите очекувања.

Недостаток на подршка од семејството

Ако вашето семејство не се согласува со вашиот брак или не го одобрува вашиот партнер, тоа може да придонесе за чувство на изолација и осаменост.

Вам и на вашиот партнер може да ви е премногу тешко за управување со овој притисок и да ве натера и двајцата на патот кон развод.