ПопуларноХрана и Здравје

Дали конзервираната храна може да биде смртоносна? Експертите предупредуваат на ризиците

Конзервираната храна како грав или туна може да претставува ризик бидејќи потенцијално содржи опасни бактерии кои можат да доведат до парализа, па дури и до смрт, предупредува експертот за хигиена Пол Џексон.

Имено, бројни лименки кои со години ги чуваме во оставата, можат да бидат загадени со штетни микроорганизми, меѓу кои е и Clostridium botulinum – бактерија која создава токсини способни да го нападнат нервниот систем и да предизвикаат фатална парализа.

Пол Џексон од британската компанија за управување со отпад NRC советува дека конзервите секогаш треба внимателно да се проверуваат пред да се купат.

„Конзервата со мали вдлабнатини е генерално безбедна ако нема други знаци на оштетување“, изјави тој за Mirror. „Но, длабоките депресии се сериозен предупредувачки знак.

Како да проверите дали конзервираната храна е точна?

При проверка на интегритетот на конзервираната храна, важно е да се обрне внимание на следните знаци кои може да укажуваат на расипување:

Визуелни знаци

Подуени или деформирани абалажи:

Ако лименката е надуена, тоа може да укажува на присуство на гасови произведени од бактерии, што значи дека храната се влошила.

Длабоки вдлабнатини:

Длабоките вдлабнатини може да предизвикаат микропукнатини преку кои бактериите влегуваат во конзервата и ја контаминираат содржината.

‘Рѓа:

Рѓата може да го ослабне металот и да предизвика протекување на содржината или влегување на воздух, отворајќи ја вратата за бактериите.

Мирис и звук при отворање

Непријатен мирис:

Доколку храната има необичен или непријатен мирис, тоа е јасен знак дека не е безбедна за консумирање.

Истекување на течност:

Ако течноста истекува од конзервата кога ја отворате, тоа може да значи акумулација на гас поради бактериска активност.

Потенцијални опасности

Конзервираната храна може да содржи опасни бактерии како Clostridium botulinum, кои произведуваат токсини опасни по живот.
Симптомите на ботулизам вклучуваат гадење, повраќање, абдоминална болка, дијареа или запек, а во тешки случаи може да предизвикаат парализа.

Препораки

Избегнувајте лименки со видливи оштетувања:
Не купувајте или консумирајте лименки кои се надуени, имаат длабоки вдлабнатини или зарѓани

Проверете го мирисот и изгледот на содржината:

Доколку храната има необичен мирис или изглед, не ја консумирајте.

Правилно складирање:

Чувајте ги лименките на ладно и суво место, избегнувајќи изложување на високи температури и влага.