ПопуларноХрана и Здравје

Докторот предупредува дека оваа храна никогаш не треба да ја јадете за појадок

Не секој појадок е добро решение – дневната комбинација на сладок појадок и засладено кафе нема да донесе ништо добро кога е здравјето во прашање.

Доктор и нутриционист Кристен Смит, претставник на Академијата за исхрана и диететика. „Секоја храна може да има свое место во урамнотежена исхрана.

Но, ако консумирате одредена храна на дневна основа, може да биде корисно да ги замените со поздрави, повкусни алтернативи одобрени од нутриционистите од време на време.

Овошен јогурт

Зошто не е идеално:

Јогуртот често е пофален како добар пробиотик и здрав додаток на храна. Сепак, не е секој јогурт ист. Комерцијалните овошни јогурти често содржат големи количества додаден шеќер – понекогаш речиси колку една чоколадна лента. Ова може да предизвика брзи скокови и падови на нивото на шеќер во крвта, што ќе ве остави гладни многу брзо по јадење.

Поздрава алтернатива:

Грчкиот јогурт без адитиви, богат со протеини, е одличен избор. Додадете свежо овошје, малку јаткасти плодови или капка мед за природна сладост, препорачува нутриционистката Каролин Суси.

Појадок во пекара

Зошто не е идеален?

Пити со зеленчук или сладок појадок може да звучат како релативно добро решение – особено ако содржат овошје како боровинки или банани. Недостатокот на протеини и влакна значи дека брзо повторно ќе огладнете.

Поздрава алтернатива:

Направете мафини дома користејќи интегрално пченично брашно, испасирана банана како природен засладувач и додадете јаткасти плодови или семки за дополнителен протеин.

Купување смути и овошни сокови

Зошто не се идеални:

Иако е погодно кога сте во брзање, смути и соковите купени во продавница честопати не содржат доволно влакна и се полни со шеќер. Дури и ако се направени од овошје, без влакна тие не ги даваат истите придобивки како целото овошје.

Поздрава алтернатива:

Направете смути дома: ставете цело парче овошје во блендер, малку зелен лиснат зеленчук, извор на протеини како грчки јогурт или протеински прав и здрава маст – како путер од кикирики или ленено семе.

Шопинг гранола и енергетски барови

Зошто не се идеални:

Иако гранолата често изгледа здрава бидејќи содржи зрна, јаткасти плодови и семки, многу комерцијални верзии содржат големи количини на додаден шеќер и нездрави масти.

Поздрава алтернатива:

Изберете гранола со што е можно помалку додаден шеќер – или направете си дома (лесно е!). Уште подобра опција: овесна каша со овошје и јаткасти плодови, која нуди протеини и влакна.

Сланина и преработено месо

Зошто не се идеални:

Иако делуваат како брз извор на протеини, сланината и колбасите се преполни со многу заситени масти и сол. Ова може да придонесе за срцеви заболувања и воспаление во телото.

Поздрава алтернатива:

За посолен појадок, одлучете се за јајца, мисиркини колбаси или тофу со зеленчук. Така ќе внесете квалитетни протеини без штетни состојки.

Зошто треба да внимавате што јадете за појадок

Нутриционистот Смит истакнува: „Добриот појадок треба да ве одржува сити и стабилни – а тоа најдобро се постигнува со храна богата со протеини и влакна“.

Еве неколку причини зошто е важно да ги избегнувате овие појадоци секој ден:

Тие предизвикуваат скокови и падови на шеќерот во крвта:
Рафинираните шеќери без влакна брзо влегуваат во крвотокот, предизвикувајќи скок, а потоа и пад на енергијата, што доведува до замор и раздразливост.

Не ве држат сити долго:
Храната со малку протеини и здрави масти не дава долготрајно чувство на ситост, па затоа ќе сакате да јадете повеќе многу брзо.

Го поставуваат тонот на диетата за цел ден:
Засладениот појадок може да ја зголеми желбата за слатки и нездрава храна во текот на денот.