ПопуларноТехнологија

Илон Маск планира да прати 1 милион луѓе на Марс почнувајќи од 2029

Новата визија на Илон Маск е да создаде самоодржлив екосистем на планетата Марс што ке може да оптои тотално независно од планетата Земја. За оваа визија да стане реалност тој планира полека да мигрира луѓе на Марс почнувајќи од 2029

Стратегијата на маск вклучува мапирање на сеопфатна стратегија за колонизација, со цел да се надмине “Филтерот на една планета” како што кажува тој, со цел да се обезбеди долгорочен опстанок на човековата раса.

“Треба да целиме да бидеме мулти планетерен вид. Помина скоро пола век од кога човекот слета на месечината. Тоа е многу долго. Треба да се вратиме на месечината и да имаме стална база таму, потоа да изградиме градови на Марс, да станеме вселенска цивилизација, мулти планетарен вид.”

Изјавата на Маск го потврдува потенцијалот на Марс да стане втор дом за луѓето со амбиција меѓупланетарните патувања да бидат рутински како и меѓународните летови.