Како да спречите јајцата да пукаат за време на готвење! Совети што треба да ги имате на ум пред да ги бојадисате
Ако сакате да бидете сигурни дека јајцата не пукаат за време на готвењето, тогаш пробајте еден од овие 4 методи.
Постојат различни техники на боење, но освен имагинација и трпение, многу е важно јајцата што се варат да бидат цели. Оној со пукнатини нема да биде убаво украсен, а за да бидете сигурни дека тоа нема да се случи, прочитајте ги следните 4 совети кои ќе ви помогнат во тоа. Можеби изгледаат необично, но се испробани и тестирани и секако функционираат.
Најважното правило е, секако, да не ставате ладни јајца во топла вода, бидејќи лушпата секако ќе пукне поради температурната разлика. Исто така, никогаш не гответе на висока температура и не ставајте премногу, а сепак не премалку јајца во тенџерето. Јајцата треба да го покриваат дното.

И еве што друго можете да користите за да спречите пукање:
Чепкалка за заби
Пред да ја загреете водата во која ќе се варат јајцата, вметнете неколку чепкалки во неа.
Плоча
Ставете ја чинијата наопаку на дното на тавата во која ќе ја готвите, а потоа внимателно ставете ги јајцата одозгора.
Оцет
Наместо сол, во водата можете да додадете оцет.
Игла
Јајцето можете да го прободите со игла, но внимавајте дупката да биде мала.