ВестиПопуларно

“Колку е влијателна, толку и енигматична!” Запознајте ја Елвира Набиулина, десната рака на Владимир Путин

Откако започна ситуацијата помеѓу Русија и Украине, на русите им беа наметнатни безброј санкции со цел да се бутне руската економија но покрај секој удар, економијата на Русија остана во такт, а главна причина за тоа е Елвира Набиулина

Елвира Набиулина e гувернер на руската централна банка, и играше клучна улога во стабилизирањето на руската економија поради влијанието на санкциите.

Даниел Мекдауел од Универзитетот Сиракуза, специјалист за меѓународна политичка економија, зборуваше за нејзините способности за Business Insider, велејќи: „Набиулина беше многу ефикасна во стабилизирањето на руската економија, и покрај огромниот економски притисок од санкциите“.

Мекдауел додаде: „Додека стандардот на живеење во Русија опадна под санкциите, условите веројатно би биле многу полоши да не беа нејзините умни одлуки. Мислам дека е фер да се каже дека таа ја пишува книгата за како да одговори на надворешните санкции притисок“.

На функцијата главен централен банкар на Русија од 2013 година, таа претходно беше прославена на меѓународната сцена. Сепак, таа сега се смета за учесник во конфликтот на Русија со Украина.

Жените се ретки во кругот на моќта на Владимир Путин. Елвира Набиулина е една од ретките исклучоци во таборот на рускиот претседател.

Бидејќи Елвира Набиулина претседава со Централната банка на Русија и нејзиното мислење има многу важна тежина во земјата. Толку многу што ниту еден коментар не остана незабележан што ја надминува официјалната линија на триумфализмот.

Путин ја регрутираше за својот економски тим во 2000 година, со што стана директорка на зависниот Центар за стратешки развој, а во 2007 година ја назначи за министерка за економски развој и трговија.

Елвира ја опишуваат како моќна жена во светот на мажите во руската политика. Во напис на Би-Би-Си, Елвира Набиулина е опишана како „жена со малку зборови, колку што е влијателна, толку и енигматична“.