Колку калории има лебот? Сè уште можеме да јадеме без грижа на совест
Лебот постои во многу различни форми и може да има многу различен нутритивен состав, па затоа е добро да се знае кој колку калории има.
Лебот е основна храна во поголемиот дел од светот и генерално се прави од жито, вода, квасец и сол. Сепак, лебот постои во широк спектар на форми и може да има многу различен нутритивен состав.
На веб-страницата “nutritionadvance.com” ги наведуваат главните карактеристики на најпопуларните видови леб и колку калории има секој од нив во 100 грама, односно колку дебелеат, пренесува Zapozdena.rs.
Багет – 272 калории во 100 грама
Познат и како француски леб, багетот е еден од најпознатите лебови во светот. Тие се долги, тенки стапчиња од печено тесто направени од брашно, вода, квасец и сол.
Багетот стана позната пред еден век, а и денес сите што ја пробале сакаат да ја јадат.
Бидејќи неговата главна состојка е рафинирано пченично брашно, багетата обично има благ вкус во споредба со другите видови леб. Сепак, тој е доста низок со влакна и протеини во споредба со лебот од цели зрна.

Леб од банана – 326 калории во 100 грама
Лебот од банана е популарен вид леб направен од обично брашно и зрели банани. Други состојки се путер, јајца, сода бикарбона, сол.
Во текот на 1930-тите, лебот од банана стана познат ширум Америка и има дури и национален ден посветен на овој леб. Овој леб е сладок бидејќи е исполнет со банани и има вкус на колач.

Кајзер леб – 418 калории во 100 грама
Кајзерите се особено популарни како лепчиња за хамбургери.
Главната состојка е пченичното брашно, а содржат и доста путер, млеко и јајца. Благодарение на ова, кајзерите имаат мека, лесна текстура и малку сладок вкус. Сепак, поради многу путер, тие имаат повеќе масти и повеќе калории од другите видови леб.

Ржан леб – 259 калории во 100 грама
‘ржаниот леб првенствено содржи ‘ржано брашно, но обично и други видови брашно. Често се случува лебот што се продава како ‘рж да содржи главно обично бело брашно и многу малку ‘рж.
Општо земено, ржаниот леб има посилен вкус и погуста текстура од пченичниот леб, а луѓето го користат илјадници години.

Пченкарен леб – 330 калории во 100 грама
Пченкарниот леб обично се прави од пченкарно брашно и прашок за пециво. Се верува дека потекнува од Мексико пред околу 7.000 години.
Кога станува збор за овој леб, треба да знаете дека пченкарното брашно има релативно малку влакна и протеини, а има и доста калории.

Фокача – 249 калории во 100 грама
Фокача е италијански специјалитет донекаде сличен на тестото за пица. Сепак, фокачата е погуста и повоздушеста.
Во Италија се јаде уште од античко време, а најчесто се прави од брашно, вода, сол, квасец и маслиново масло. Преливи, црни маслинки, рукола, домати, пршута…

Сомун- 275 калории во 100 грама
Сомун е еден ви тенок кружен леб и е дел од гастрономската култура на многу народи од Медитеранот и Балканот. Во различни земји од овој дел на светот има варијации во правењето рамно леб, но и во името, па на пример во Грција го нарекуваат пита.
Од квасното тесто се прават лепчиња како и повеќето лебови, но се специфични по тоа што тестото по правило нараснува трипати, па структурата е воздушна, лесна и шуплива. Затоа рамниот леб е идеален за разни прилози и како готова храна.

Спелиран леб – 248 калории во 100 грама
Од ова древно жито што се одгледува илјадници години се прави лебот од спел.
Спеленото брашно се прави од цело зрно и затоа е похранливо од многу други видови леб.

Бел леб – 270 калории во 100 грама
Во споредба со сортите леб од цели зрна, класичниот бел леб не содржи ниту пченични никулци ниту трици, кои се полни со есенцијални хранливи материи.
Исто така, има многу помалку влакна од лебот од цели зрна. Примарната состојка на белиот леб е пченичното брашно, а потоа водата, квасецот и солта.

Интегрален леб – 254 калории во 100 грама
За разлика од белиот леб, интегралните сорти пченица содржат трици, микроб и ендосперм.
Затоа, лебот од цели зрна има повеќе влакна, протеини, витамини и минерали од обичниот бел леб.
