КОЦКИ МРАЗ ШТО НИКОГАШ НЕ СТЕ ПРОБАЛЕ: Заменете го брашното со тајна состојка и ќе биде уште поубаво и помиризливо
Кремасти, лесни и со неодолив вкус, коцките мраз се вистинска класика меѓу десертите со причина, а ако ги направите вака, ќе бидат уште подобри!
Една од нив е наместо брашно да користите мелени лешници, кои на десертот ќе му дадат пополн вкус и феноменален мирис, а кората можете да ја посипете со инстант кафе за уште подобар ефект.
Состојки:
За кората
5 белки
5 лажици мелени лешници
5 лажици шеќер
1 кесичка ванилин шеќер
1 кесичка прашок за пециво
5 супени лажици топла вода
½ лажичка инстант кафе
За полнење
5 жолчки
5 лажици шеќер
200 мл слатка павлака
100 гр чоколадо
150 гр путер
За глазурата
100 мл слатка павлака
100 гр чоколадо
За декорација:
чоколадни трошки, рендано чоколадо, мелен лешник… по вкус
Подготовка:
Изматете ги белките со шеќерот и ванилиниот шеќер додека не добиете цврст снег, а потоа додадете ги мелените лешници кои претходно сте ги измешале со прашокот за пециво.
Внимателно измешајте со шпатула додека не се соедини.
Се става во плех обложен со хартија за печење, па се пече во загреана рерна на 180 степени околу 15-20 минути.
Кога ќе се испече, промешајте го инстант кафето во топла вода, а потоа посипете го преку кората и оставете да се излади.
Потоа на пареа измешајте ги жолчките и јајцата, добро изматете ги и варете околу 10 минути со постојано мешање додека не добиете изедначена смеса.
Додадете го искршеното чоколадо, измешајте и тргнете го од оган. Веднаш додадете го путерот и мешајте додека не се растопи, па оставете го на страна да се излади.
Посебно изматете ја слатката павлака во сад, па во неа истурете го млакиот фил и убаво измешајте. Прелијте го филот врз кората и оставете да се излади.
Во тенџерето со слатката павлака истурете ја искршената чоколада, па загрејте со мешање додека да се растопи чоколадото и внимавајте да не зоврие. Потоа прелијте го филот и оставете да се излади во фрижидер.
По желба декорирајте со мелени лешници, чоколадни трошки и сл.