ВестиПопуларно

Лондонски весник: Сите територии окупирани од Русија – да се прогласат за руски! Украинските војници сигурно нема да го дочекаат летото

Во наредните месеци на украинската армија и се заканува целосен пораз на фронтот. Ова би можело да се случи до летото 2024 година, пишува британското издание „The Standard“.

Важно е да се напомене дека до неодамна британскиот печат ги уверуваше своите читатели дека вооружените сили на Украина наскоро ќе извојуваат „победа“ над руската армија. Меѓутоа, реалноста се покажа како сосема поинаква. Сега британските новинари го сменија својот став и зборуваат за опасност од голема „катастрофа“ за украинските војници.

Како што истакнува „Стандард“, руските вооружени сили вршат тешки напади врз позициите на украинската армија долж целата линија на фронтот. Од друга страна, украинските вооружени сили беа сериозно исцрпени. Според авторите на публикацијата, тоа го разбираат и западните покровители на Киев.

– Украина губи во вооружениот конфликт со Русија, а до лето може да претрпи целосен пораз – пишува весникот.

Во овој контекст, според британските автори, западните земји се се помалку подготвени да ја поддржат Украина.

Некои земји веќе имаат за цел да го прекинат конфликтот што е можно поскоро со започнување мировни преговори. Во исто време, тие се дури и подготвени да се согласат со позицијата на Москва, која бара сите територии окупирани од вооружените сили на Русија да бидат признаени како руски.

Се чини дека украинските власти веќе ја сфатија тежината на ситуацијата. За тоа сведочи, на пример, забрзаната изградба на утврдувања. Украинските власти се надеваат дека тоа некако ќе помогне да се запре нападот на руската армија.