Најдобрата храна за намалување на шеќерот: Нутриционист тврди дека го намалува ризикот од дијабетес
Нутриционистите издвоија здрава храна која го намалува шеќерот во крвта.
Ако имате дијабетес или проблем со шеќерот, не мора целосно да ги избегнувате јаглехидратите, но важно е да ги изберете вистинските јаглехидрати кои всушност можат да помогнат во намалувањето на нивото на шеќер во крвта.
Јадете го ова цело зрно
Како една таква одлична храна, нутриционистите го издвоија јачменот. Јачменот е богато со влакна, витамини, минерали и антиоксиданси.
Неговата висока содржина на растворливи влакна придонесува за постабилно ниво на шеќер во крвта.

Според истражувањата, луѓето кои редовно консумираат цели зрна имаат дури 29% помал ризик од развој на дијабетес, пишува порталот „Eating Well“. За најдобри резултати, се препорачува да се консумира цел, а не полиран јачмен, бидејќи дел од влакната и хранливите материи се губат при полирањето.
За дополнително да ги објаснат придобивките од јачменот, нутриционистите наведоа неколку причини зошто е корисен.
Богата со растворливи влакна
Со конзумирање цели зрна, добиваме влакна, антиоксиданси, витамини од групата Б и здрави масти. Оваа комбинација на хранливи материи е особено корисна за спречување и контролирање на дијабетес. Кај лицата со дијабетес, забележан е позитивен ефект од замената на рафинираните житарки со цели зрна – нивното ниво на хемоглобин A1C, показател за долгорочна контрола на шеќерот во крвта, значително се намали.
Јачменот содржи и растворливи и нерастворливи влакна, но растворливите влакна се особено важни за контрола на шеќерот. Тие го забавуваат варењето и создаваат густ гел во цревата, кој ја намалува апсорпцијата на гликоза.
Едно од најпознатите растворливи влакна е бета-глуканот. Иако често се поврзува со овес, јачменот исто така е богат со него. Истражувањата покажаа дека консумирањето 5 грама бета-глукан дневно во текот на 12 недели може значително да го подобри нивото на хемоглобинот A1C. Исто така, бета-глуканот од јачменот може да помогне во контролата на шеќерот во крвта после оброците и да го намали апетитот.
Извор на антиоксиданси
Хроничното воспаление и дијабетесот се поврзани – воспалението може да го зголеми ризикот од дијабетес, а дијабетесот може да ги влоши воспалителните процеси.
Храната богата со антиоксиданси, како што се цели зрна јачмен, може да помогне во борбата против слободните радикали одговорни за воспаление. Јачменот е богат со фитонутриенти како што се фенолни киселини, флавоноиди, фитостероли и токоли (форми на витамин Е), од кои сите имаат антиоксидантно дејство и може да помогнат во намалувањето на хроничното воспаление.

Може да се користи на многу начини
Јачменот е прифатлива и разноврсна храна која може да се користи во различни јадења, од супи до салати. Додадете го во супи заедно со грав за поголем внес на влакна или заменете ги тестенините со јачмен во класичните рецепти. Неговата специфична текстура и благиот вкус го прават одличен избор за салати од цели зрна.