ПопуларноХрана и Здравје

Овој вид на храна треба да се избегнува по четириесеттата година

Како што телото старее, метаболизмот природно се забавува, хормоните се менуваат и се зголемува ризикот од хронични болести како што се дијабетес, срцеви проблеми и воспаление.

Според многубројните нутриционисти, она што би можеле да го поднесеме во дваесеттите без поголеми последици, после четириесеттите може да има значително поголемо влијание врз здравјето и нивото на енергија.

Одредени намирници силно го оптоваруваат телото, го забавуваат варењето и придонесуваат за таложење на масни наслаги – особено во пределот на стомакот.

Еве три типа на храна кои експертите препорачуваат да ги ограничите или целосно да ги елиминирате по 40-тата година:

Преработено месо


Салама, колбаси, виршли и слични производи често содржат големи количини на сол, заситени масти и конзерванси како што се нитрати. Нутриционистите предупредуваат дека редовното консумирање преработено месо го зголемува ризикот од висок крвен притисок, проблеми со холестеролот и воспалителни процеси во организмот.

По четириесет, кога телото побавно се обновува, овие намирници можат да имаат уште поизразен негативен ефект врз срцето и крвните садови.

Слатки и индустриски пекарски производи


Рафинираните шеќери и белото брашно се наоѓаат во повеќето колачи, бисквити, кроасани и слични производи купени во продавница. Освен што нагло го зголемуваат нивото на шеќер во крвта, тие придонесуваат за формирање на маснотии во пределот на стомакот и го зголемуваат ризикот од отпорност на инсулин – што е особено важно да се контролира по четириесет.

Нутриционистите истакнуваат дека овој вид на храна поттикнува таканаречено „тивко воспаление“ во организмот, кое може да придонесе за развој на хронични болести и да го наруши имунолошкиот систем.

Газирани и засладени пијалоци


Соковите, енергетските пијалоци и засладеното кафе се полни со „празни калории“ – не заситуваат, но значително го оптоваруваат црниот дроб и метаболизмот. Како што старееме, на телото му станува потешко да го регулира нивото на шеќер во крвта, а овие пијалоци можат да предизвикаат ненадејни енергетски промени и замор.

Според советите на диететичарите, дури и намалувањето на внесот на газирани пијалоци може позитивно да влијае на енергијата, спиењето и регулирањето на телесната тежина.

Иако не е неопходно целосно да се исклучат овие намирници, умереноста и свесните диететски одлуки по 40-тата година може да имаат значително влијание врз долгорочното здравје и квалитетот на животот.