АвтомобилиПопуларно

Роботи се приклучуваат во работната сила на Мерцедес!

Човечки робот наречен „Apollo“ ќе помага да се олесни товарот на нивните човечки соработници, ослободувајќи ги за поважни задачи

Мерцедес официјално „вработи“ човечки роботи за извршување на рачни задачи на својата производна лента. „Apollo“ роботот на „Apptronik“ ќе врши едноставни задачи како што се кревање и носење, помагајќи да се олесни товарот за своите човечки колеги.

Објавено во петок, на 15 март, роботите ќе бидат вработени и за завршување на други задачи со „ниска вештина“, како основно склопување. Ова ќе ги ослободи човечките работници да се фокусираат на поважни задачи и ќе го намали ризикот од повторливи повреди на напрегање и други здравствени и безбедносни прашања поврзани со рачните задачи.

„Мерцедес планира да користи роботика и Apollo за автоматизирање на физичка работа со ниски вештини, физички предизвикувачки – примерок за користење што ќе видиме како други организации ќе го реплицираат во месеците и годините што доаѓаат“, рече извршниот директор на „Apptronik“, Џеф Карденас.

Apollo е висок 1,77 метри, може да крене околу 25 кг и тежи 72,6 кг. Може да работи околу четири часа на еден пакет батерии.