Тарт од јагоди: Рецепт за лесно и освежувачко пролетно уживање
Тартот од јагоди е вистинско уживање кое комбинира кратко тесто, лесен крем и сочни, миризливи јагоди во совршен десерт за пролетните и летните денови. Неговата елегантна презентација и освежителниот вкус го прават идеален избор за специјални прилики, собири или едноставно како слатко уживање за да се воодушевите себеси и вашите најблиски.
Со својата едноставна подготовка и богат вкус, овој тарт од јагоди сигурно ќе стане еден од вашите омилени рецепти! Детални упатства, кои ги пренесуваме од “Miss7”, може да се најдат подолу:
Рецепт за тарт од јагоди
Состојки:
За основата:
250 гр брашно
125 гр ладен путер
70 гр шеќер во прав
1 жолчка од јајце
1-2 лажици ладна вода
За кремот:
250 мл млеко
2 жолчки
50 гр шеќер
1 лажица брашно
1 лажичка ванилин шеќер
За декорација:
300-400 g свежи јагоди
Изборно: желатин за прелив
Подготовка:
Подготовка на тестото:
Измешајте ги брашното, шеќерот и путерот за да добиете ронлива смеса.
Додадете жолчки и малку вода, па замесете мазно тесто.
Завиткајте го во фолија и оставете го во фрижидер 30 минути.
Расукајте го тестото и ставете го во калап за тарт, а потоа избоцкајте го со вилушка.
Печете ја кората околу 15 минути на 180°C додека не добие светло кафена боја.
Подготовка на крем:
Во тенџере загрејте го млекото со ванилиниот шеќер.
Изматете ги жолчките, шеќерот и згуснувачот, па полека сипете ги во топлото млеко додека мешате.
Гответе на тивок оган додека не се згусне.
Изладете се.
Составување:
На изладената кора премачкајте го кремот.
Покријте со исечени свежи јагоди.
По желба покријте со желатин за колачот да остане подолго свеж и сјаен.
Добро изладете пред послужување, исечете и уживајте во совршениот пролетен десерт! Уживајте!