Јадењето десерт секој ден е всушност добро: „Време е да престанеме да ги демонизираме слатките“
Многумина веруваат дека елиминирањето на десертот би било клучен чекор кон поздрава исхрана, но диететичарот Мекензи Бурџис го истакнува токму спротивното.
„Јадам десерт секој ден – и не се чувствувам виновна за тоа“, изјави таа за Парад.
Наместо да поттикнува забрани, таа нагласува дека рамнотежата е клучна: уживањето во слатките може да ни помогне да не развиеме опсесивна врска со храната и да се чувствуваме лишени, што поддржува здрава врска со храната на долг рок.
Еден од најголемите проблеми со строгите ограничувања е тоа што тие често доведуваат до прејадување.
„Кога нешто си забрануваме, желбата за тоа станува уште посилна“, објаснува диететичарот и додава дека умереното уживање во сите видови храна го намалува нивниот статус на „забрането“ и ја олеснува контролата на апетитот. Уживањето во десерти како дел од урамнотежена исхрана може да има и физички и психолошки придобивки.

Исхраната не е само прашање на хранливи материи, туку и на задоволство.
„Ако постојано јадете на начин што се чувствува ригидно или без радост, веројатно нема да можете да го одржувате долго“, вели Бурџис. Истражувањата ја поддржуваат идејата дека задоволството од храната е поврзано со подобри навики во исхраната. Кога јадеме со задоволство и без чувство на вина, долгорочно носиме поздрави одлуки.

За оние кои имаат сладок заб, диететичарот препорачува едноставни и хранливи десерти како грчки јогурт со мед и бобинки, темно чоколадо, протеински сладолед, овошни комбинации со путер од јаткасти плодови или дури и мали количини класични колачи.
„Време е да престанеме да ги демонизираме слатките и да научиме да ги вклучуваме во здрав начин на живот – без чувство на вина“, заклучи Бурџис.