ПопуларноСелебрити

Кејтлин Џенер “Строго против” поклопувањто на Велигденската недела и денот за видливост на трансродови луѓе

Кејтлин Џенер со критики изјавата на претседателот Џо Бајден во саботата, во која тој ја прогласи неделата, 31 март, кој се случува да биде денот на Велигден оваа година, Ден на видливост на трансродовите лица

Меѓународниот ден на видливост на трансродовите луѓе е создаден на 31 март 2009 година и продолжува да се слави секој 31 март повеќе од една деценија. Денот е наменет не само да им оддаде почит на трансродовите лица, туку и да ја подигне свеста за дискриминацијата со која тие се соочуваат.

Во петокот, Белата куќа испрати соопштение во кое се прогласува 31 март 2024 година за ден на видливост на трансродовите

Во соопштението, Бајден напиша: „Денес испраќаме порака до сите трансродови Американци: Сакани сте. Сослушани сте. Разбрани сте. Вие припаѓате. Вие сте Америка, а целата моја администрација и јас го имаме вашиот грб“.

Но на ова имаше одговор Кејтлин Џенер кое е трансродово лице и како што кажува, одлуката не е баш најдобра.

„Апсолутно сум згрозен што Џо Бајден ги прогласи најсветите денови – самопрогласен побожен католик – за ден на видливост на трансродовите луѓе. Единственото нешто што треба да го изјави на овој ден е „Христос Воскресе“.“

Ова не е прв пат Џенер, која се појави како трансродова жена во 2015 година, да коментира за LGBTQ+ прашања, што предизвикуваше бурни реакции. Исто така неодамна се спортистави на трансродови спортисти тврдејќи дека го уништуваат спортот.