Спорт

Дали сте знаеле дека најмладиот освојувач на златен медал во борење е роден во Скопје

Шабан Трстена, етнички Албанец, роден во Скопје, беше освојувач на златниот медал на Олимпијадата во Лос Анџелес во 1984 година

Тој исто така беше освојувач на сребрениот медал на Олимпијадата во Сеул во 1988 година, претставувајќи ја Југославија.

Трстена во моментов е сè уште најмладиот натпреварувач што освоил злато во борење на Олимпијадата, бидејќи имал само 19 години на Олимпијадата во Лос Анџелес.

Тој го освои Европското првенство во 1984 година и Европското првенство во борење во Познан во 1990 година.

Победил 715 натпревари од 741 борби. Учествувал на 42 турнири во светот освојувајќи 30 златни медали, а останатите се сребрени и бронзени.