Технологија

(ВИДЕО) “Атлас” ќе ве извади од памет колку е хуманоиден!

Компанијата „Boston Dynamics“, лидер во светот на роботските иновации, го претстави своето најново достигнување, хуманоидниот робот „Атлас“. По десетгодишно владеење на претходниот модел, новиот Атлас доаѓа со облик кој потсетува на симпатичната „Pixar“ лампа, но со функционалност на нареден хуманоиден робот.

Овој целосно електричен робот го започнување будењето на навистина необичен начин, лежејќи со лицето надоле. Снимката објавена на 17-ти април на Јутјуб покажува како роботот Атлас се вклучува, ги собира нозете наназад во движење кое би било невозможно за човековото тело, и со помош на своите целосно ротирачки колкови се исправа на нозе.

Алтас исто така демонстрира способност за ротирање на главата за 360 степени, прегледувајќи ја околината со помош на цилиндрично светло кое го окружува неговиот црн стаклен екран.

Новиот Атлас, ново технолошко чудо?

Претставници на „Boston Dynamics“ во описот на снимката истакнале дека новиот Атлас е резултат на децении истражувања и претставува пик на нивната мисија за развој на многу способни мобилни роботи кои се носат со најтешките проблеми на денешницата. Тие исто така соработуваат со модели на роботи како што се „Спот“ и „Стреч“.

Ден пред објавувањето на снимката, „Boston Dynamics“ издал компилација на клучни модели од претходниот модел на Атлас, хидрауличкиот бипедален робот во развој од 2013-та година, познат по своите промотивни снимки во кои изведува салто назад или крева тешки автомобилски делови.

И покрај долгогодишната популарност, позицијата на „Атлас“ почнала да слабее по појавувањето на новите модели од други произведувачи, како роботот Оптимус на „Tesla“ кој е опремен со напредна вештачка интелигенција.

Се поставува прашањето дали новата генерација роботи на „Boston Dynamics“ навистина е технолошко чудо. Одговорот на тоа прашање нема да го знаеме сè додека новата верзија не ги мине тестирањата во реални услови.