Технологија

Мајкрософт најави нови интеграции на Android за Windows 11

Иако Мајкрософт го прекина подсистемот Windows за Android, што им отежна на корисниците на Windows да користат апликации за Android на нивните уреди, компанијата продолжува да прави мали подобрувања во интеграцијата помеѓу уредите Android и Windows.

Неодамна, беше лансирана нова апликација Phone Link со функција која им овозможува на корисниците да испраќаат датотеки директно од нивниот Windows уред на нивниот Android телефон.

Сега Мајкрософт воведе нова функција која ја подигнува интеграцијата на Android-Windows 11 на следното ниво. Мајкрософт започна да пласира нова функција за Windows Insiders во бета каналот, што го носи нивниот уред со Android директно во менито Start на нивниот компјутер со Windows 11. Додека основната функционалност останува непроменета, корисниците можат да го гледаат и управуваат својот уред со Android директно преку нова странична лента во Start менито на нивниот лаптоп или компјутер со Windows.

Оваа странична лента се појавува веднаш до менито Start во Windows. Во страничната лента, можете да го видите прегледот на телефонот, статусот на батеријата и поврзувањето на врвот.

Под него, можете да управувате со пораките, повиците и фотографиите на вашиот телефон директно од менито Start. Дополнително, може да продолжите со одредени апликации и активности онаму каде што сте застанале на телефонот. На пример, со поддржаните апликации, можете да ги преземате пораките на вашиот лаптоп со Windows од местото каде што сте застанале на телефонот со Android.

Иако функцијата изгледа многу корисна, единствениот недостаток е недостатокот на информации за нејзината достапност за стабилните корисници на Windows 11 Оваа функција моментално е достапна само за корисниците на Windows 11 Insider Preview Build 22635.3790 и понова верзија и бара апликација за телефонски линк 1.24052.124.0. или подоцна. Дури и кога се исполнети овие барања, Мајкрософт се чини дека вели дека функцијата се воведува на серверска основа.

Откако функцијата е достапна, ќе можете да ја овозможите со одење во Поставки → Персонализација → Старт. Иако функцијата сè уште не е достапна за сите уреди со Windows, Microsoft ветува дека ќе ја подобри интеграцијата на Android со секое ажурирање. Способноста на Phone Link да го користи вашиот Андроид како веб-камера е веќе омилена на фановите, а со доаѓањето на пазарот Copilot+ компјутерите базирани на Snapdragon X Elite, ова навистина може да стане главно решение за продуктивност на сите платформи.