ПопуларноТехнологија

Отворен “Портал” кој ги поврзува Њујорк и Даблин

„Портал“ е инсталација која пренесува пренос во живо помеѓу Даблин и Њујорк Сити. Луѓето собрани околу структурата може да мафтаат и да се поздравуваат, на далечина подолга од 3.000 милји.

Футуристичката инсталација има пренос во живо 24/7 помеѓу двете дестинации, овозможувајќи интеракција во реално време помеѓу Даблинците, њујорчаните.

„Среќни сме што го поврзуваме Даблин со Њујорк, со кој споделуваме длабока историска и културна врска“, вели градоначалникот на Даблин, Даити де Роист, откако порталот беше лансиран пред толпата од стотици луѓе во Даблин во средата.

„Од јули, порталот Даблин ќе се поврзе и со други глобални градски дестинации во Полска, Бразил и Литванија“.