Технологија

Во Јапонија се продава капсула која ќе ве спаси од урагани, земјотреси и цунами!

Двајца воздухопловни инженери од Сиетл измислиле пловечко засолниште за преживување кое, во случај на катастрофа, може да смести од две до 10 луѓе до пет дена.

Изработени од алуминиум којшто се користи на авиони, сферичните водонепропустливи капсули ќе ги заштитат патниците од првичниот удар на природна катастрофа, како и од пенетрација на остри предмети, изложеност на топлина, удар на тапи предмети и брзо забавување.

Основачите на компанијата, наречена “Survival Capsule”, велат дека прифатливите мешунки се погодни за оние кои се фатени во цунами, торнада, урагани, земјотреси и бранови бури кога евакуацијата не е можна.

Инженерите Џулијан Шарп и Скот Хил дошле до идеја за капсула за преживување по индонезиското цунами во 2004 година, кое однесе животи на приближно 225.000 луѓе.

Капсулите доаѓаат во пет различни големини. Внесен преку отворот за мала врата, внатрешноста на секоја од нив е опремена со седишта и складиште за пет дена залихи и вода по лице.

Клиентите исто така можат да наведат дополнителни опционални функции како што се систем за поврзување, соларен панел, тоалет за седишта со сув прав, внатрешно осветлување и музички систем со опкружувачки звук.