Технологија

Руски хакери ги пробиле клучните системи на Мајкрософт

Руски хакери, наводно поддржани од државата добија пристап до некои од основните софтверски системи на Мајкрософт во хакирањето што првпат беше најавено во јануари, соопшти компанијата во петокот, откривајќи поопширен и сериозен упад во системите на Мајкрософт отколку што првично се мислеше

Мајкрософт верува дека хакерите во последниве недели користеле информации украдени од корпоративните системи за е-пошта на Мајкрософт за да пристапат до „некои од складиштата на изворниот код и внатрешните системи на компанијата“, рече технолошката фирма во поднесувањето до Комисијата за хартии од вредност на САД.

Мајкрософт првпат го откри прекршувањето во јануари. Неколку дена пред тоа „Hewlett Packard Enterprise“ изјави дека истите хакери ги пробиле нивните системи за е-пошта базирани на Cloud. Целосниот обем и точната цел на хакерската активност не е јасна, но експертите велат дека одговорната група има историја на широк опсег кампањи за собирање разузнавачки информации за поддршка на Кремљ.

Хакерската група презема одговорност за прекршување на неколку системи за е-пошта на американската агенција користејќи софтвер направен од американскиот изведувач „SolarWinds“, што беше откриено во 2020 година. Хакерите имаа пристап со месеци до е-мејл сметки во одделите за домашна безбедност и правда пред да биде откриена шпионската операција.

Американските власти ја асоцираа хакерската група со руската надворешна разузнавачка служба. Русија негираше вмешаност во операцијата.