ПопуларноТехнологија

Технолошкиот пророк кој ја предвиде ерата на паметните телефони, дава неколку вознемирувачки предвидувања за следните години: „Мртвите ќе оживеат“

По 2029 година, луѓето ќе почнат да се интегрираат со машините. Мртвите ќе се вратат прво како симулации, а потоа како „печатени“ живи тела.

Експерт за технологија, кој предвиде големи промени во индустријата, направи неколку зачудувачки нови предвидувања во новата книга, пишува Дејли мејл.

Реј Курцвеил од Google ја предвиде ерата на iPhone и фактот дека компјутерот ќе победи во шах до 1998 година. Во својата нова книга „The Singularity is Closer“ тој предвидува целосно спојување на луѓето со вештачката интелигенција во бесмртни киборзи до 2045 година.

Тој, исто така, предвидува дека развојот на вештачката интелигенција ќе овозможи да ги оживееме саканите и да го поврземе нашиот мозок со технологијата „во облакот“, што тој го нарекува „петта епоха“ на човечката интелигенција.

Сингуларитетот е идејата дека вештачката интелигенција еден ден ќе ја надмине човечката интелигенција, фундаментално менувајќи го човечкото постоење. „Луѓето родени денес ќе дипломираат на факултет кога ќе се случи сингуларноста“.

Нанотехнологијата ќе овозможи кулминација на овие тенденции во директното зголемување на нашиот мозок со слоеви на виртуелни неврони во “облакот”. На овој начин ќе се интегрираме со вештачката интелигенција.

„Ова се највозбудливите години во целата историја“, вели тој, додавајќи дека неодамнешните случувања со вештачка интелигенција, како што е четботот ChatGPT, покажуваат дека неговото предвидување од 2005 година во книгата „Сингуларноста е близу“ било точно и дека патот е јасен.

Мртвите ќе оживеат

Курцвејл верува дека технологијата за вештачка интелигенција ветува „враќање“ на мртвите – прво во форма на симулации кои реплицираат личност, а потоа физичко враќање во живот.

Неговите обиди да го „врати“ сопствениот татко користејќи вештачка интелигенција започнаа пред повеќе од 10 години. Тој создаде реплика на својот татко хранејќи го системот за вештачка интелигенција со неговите писма, есеи и музички композиции.

„Преку дигитални активности, ние веќе создаваме огромни архиви на нашите мисли и чувства“, пишува тој. „И во текот на оваа деценија, технологиите за снимање, складирање и организирање на овие информации брзо ќе напредуваат.

Тој очекува „многу реални“ небиолошки репродукции на луѓе до крајот на деценијата – а потоа и на живи тела. „Репликантите дури би можеле да бидат сместени во кибернетски подобрени биолошки тела кои се произведени од ДНК на оригиналната личност.

Курцвејл предвидува дека луѓето ќе преминат во вештачки тела „понапредни отколку што дозволува биологијата“ и дека до 2040-тите ќе биде можно да се создаде копија на личност.

Луѓето ќе станат милион пати поинтелигентни

Влегуваме во „петтото доба“ на интелигенцијата, кога луѓето се интегрираат со машините – последица на појавата на вештачка интелигенција на ниво на човек и мозочни чипови како што е “Neuralink” на Илон Маск.

Во годините по 2029 година, човечката интелигенција ќе се зголеми милион пати само со директно поврзување на луѓето со машините.

„Клучна способност во 2030-тите ќе биде поврзувањето на горните делови на неокортексот со „облакот“, што директно ќе го прошири нашето размислување. Така, наместо да биде ривал, вештачката интелигенција ќе стане наше продолжение“.

Бесмртноста започнува во 2030 година.

Луѓето ќе почнат да ја достигнуваат „втората космичка брзина“ за бесмртност до 2030 година. Ова ќе биде поддржано со огромни скокови напред во медицинскиот третман.

До 2030 година, биолошките симулатори со вештачка интелигенција ќе вршат клинички испитувања во рок од неколку часа, наместо со години – што ќе доведе до нови лекови и третмани за долг живот.

Луѓето исто така ќе можат да направат резервна копија од себе.

Долгорочната цел се медицински нанороботи направени од дијамантоидни делови со сензори, манипулатори, компјутери, комуникатори и евентуално извори на енергија.

Животот ќе стане поевтин – и полесен

Курцвејл верува дека технологијата фундаментално ќе го промени секојдневниот живот, со роботи способни да градат облакодери исклучително брзо користејќи 3Д принтери кои произведуваат градежни материјали.

Другите достигнувања преку вештачката интелигенција ќе ги намалат трошоците за соларната енергија – а со тоа ќе ги намалат трошоците за електрична енергија.

Во исто време, напредокот во областа на роботско извлекување ќе ги намали трошоците за ископување суровини.

Во 2030-тите ќе биде релативно евтино да се живее на ниво кое денес се смета за луксуз, пишува тој.

Забава во која ќе ја „чувствуваме“ секоја мисла

Човечкиот мозок ќе биде зајакнат со нанотехнологијата, овозможувајќи нови форми на забава. Забавата еден ден „ќе ја стави секоја мисла од нечија глава во вашата“.

Мозоците ќе бидат надградени со „безопасни наноелектроди вметнати во мозокот преку крвотокот“.

„Ослободени од нашите черепи и кои работат на основа милиони пати побрза од биолошкото ткиво, нашите умови ќе можат да растат експоненцијално, зголемувајќи ја нашата интелигенција милиони пати“, пишува Курцвеил.