Технологија

Јапонија го откри првиот 6G уред во светот кој е 20 пати побрз од 5G

Јапонски групација го воведува првиот прототип на уред со 6G способности, постигнувајќи импресивна стапка на пренос на податоци од 100 Gbps, значителен скок од 5G.

Соработничките телекомуникациски гиганти, вклучувајќи ги “DOCOMO” и “NTT Corporation”, спроведоа успешни тестови, истакнувајќи ги брзините што може да се постигнат внатре и надвор од над 100 метри.

6G нуди неверојатна брзина на пренос на податоци од 100 гигабити во секунда (Gbps), што е најмалку 20 пати повеќе од 5G процесор – а неговата вкупна брзина е 500 пати поголема од уредите 5G.

За да ви да имате идеја колку навистина е ова брзо – можете да преземате 5 HD филмови во секунда со оваа брзина. Уште повеќе, може да пренесува податоци на растојанија до 100 метри.

И покрај ветувачкиот потенцијал за комуникација во реално време, 6G се соочува со предизвици како што се прекин на сигналот и ремонт на инфраструктурата, што укажува на долг пат пред комерцијалната одржливост.