Технологија

Nvidia најави нови чипови кој ке помогнат на вештачката интелигенција забрзано да учи!

Извршниот директор на Nvidia, Џенсен Хуанг, го најави новиот чип “Blackwell” со вештачка интелигенција: „Ни требаат поголеми графички процесори“ кажа тој

Цената на акцијата на Nvidia е зголемена за пет пати, а вкупната продажба се зголеми повеќе од трипати откако OpenAI ChatGPT го започна бумот на вештачката интелигенција кон крајот на 2022 година. Врвните графички процесори на серверот на Nvidia се неопходни за обука и распоредување на големи модели со вештачка интелигенција. Компании како Мајкрософт и Мета потрошиле милијарди долари за купување на чиповите.

Новата генерација на графички процесори со вештачка интелигенција го носи името “Blackwell”. Првиот “Blackwell” чип се вика “GB200” и ќе биде испорачан подоцна оваа година. Nvidia ги примами своите клиенти со помоќни чипови за да поттикне нови нарачки. Компаниите и производителите на софтвер, на пример, сè уште се борат да ја добијат актуелната генерација на „Hopper“ H100 и слични чипови.

„Хопер е фантастичен, но ни требаат поголеми графички процесори“, рече извршниот директор на Nvidia, Џенсен Хуанг во понеделникот на конференцијата за развивачи на компанијата во Калифорнија.

На секои две години Nvidia ја апдејтува архитектурата на графичкиот процесор, отклучувајќи голем скок во перформансите. Многу од моделите со вештачка интелигенција објавени во текот на изминатата година беа обучени за архитектурата Хопер на компанијата – користена од чипови како што е H100 – која беше објавена во 2022 година.

Nvidia вели дека процесорите базирани на Blackwell, како GB200, нудат огромна надградба на перформансите за компаниите со вештачка интелигенција, со 20 петафлопи во перформансите на вештачката интелигенција наспроти 4 петафлопи за H100. Дополнителната процесорска моќ ќе им овозможи на компаниите со вештачка интелигенција да тренираат поголеми и покомплексни модели, рече Nvidia.

Чипот го вклучува она што Nvidia го нарекува „трансформаторски мотор специјално изграден да работи на вештачка интелигенција базирана на трансформатори, една од основните технологии што го поткрепува ChatGPT.

Blackwell графичкиот процесор е голем и комбинира две одделно произведени матрици во еден чип произведен од полупроводници. Ќе биде достапен и како цел сервер наречен GB200 NVLink 2, комбинирајќи 72 Blackwell графички процесори и други делови на Nvidia дизајнирани да обучуваат модели со вештачка интелигенција.

Директорите на Nvidia велат дека компанијата станува се помалку добавувач на чипови, а повеќе давател на платформа, како Microsoft или Apple, на кои другите компании можат да градат софтвер.

„Blackwell не е чип, тоа е име на платформа“, рече Хуанг.

„Комерцијалниот производ што можеше да се продава беше графичкиот процесор, а софтверот беше за да им помогне на луѓето да го користат графичкиот процесор на различни начини“, рече потпретседателот на компанијата Nvidia, Манувир Дас во интервјуто. „Се разбира, ние сè уште го правиме тоа. Но, она што навистина се промени е, ние навистина имаме комерцијален софтверски бизнис сега“.