Технологија

“Starliner” сè уште не може да се одвои од меѓународната вселенска станица

Двајцата членови на екипажот пристигнаа на “Starliner” сè уште не може да се одвои од меѓународната вселенска станица(ISS) на 6 јуни и требаше да останат таму неколку дена за да вршат медицински и други експерименти, но веќе еден месец се заглавени на ISS поради повеќекратни дефекти.

Вселенското летало “Starliner” на Боинг, кое пред речиси еден месец успеа да слета на Меѓународната вселенска станица со одредени проблеми и веќе требаше да се врати на Земјата, сè уште не може да се одвои од ISS откако беа откриени нови истекувања на хелиум на капсулата за која ова беше нејзиниот прв лет со екипаж.

Двајца членови на екипажот, астронаутите Буч Вилмор и Сани Вилијамс пристигнаа на ISS на 6 јуни и требаше да останат таму неколку дена за да спроведат медицински и други експерименти, но се заглавени на ISS веќе еден месец поради повеќе дефекти, вклучително и Истекување на хелиум на еден од вентилите, што би можело да ги доведе во опасност астронаутите при враќањето на Земјата.

Нивното враќање беше одложувано неколку пати – на 12, 18 и 22 јуни.

Најновите технички проблеми на тој начин уште еднаш го одложуваат враќањето на Вилмор и Вилијамс, чија мисија е зафатена од низа дефекти и проблеми.

По лансирањето од вселенскиот центар Кејп Канаверал на Флорида, „Starliner“ успеа да слета при вториот обид поради проблеми со моторот. Потоа на повеќе места е забележано истекување на хелиум. Пред самото лансирање беше откриено едно истекување, но НАСА процени дека тоа не претставува никаква опасност за летот.

Симулациски тестови на Земјата

Тестовите со идентични мотори сега мора да се извршат на Земјата пред леталото да се одвои од ISS, која орбитира околу Земјата на надморска височина од 400 километри. НАСА повторува дека никој не е заглавен во вселената.

„Starliner“ е делумно обновливо вселенско летало кое се состои од капсула на екипажот висока три метри и сервисен модул. За разлика од вселенското летало SpaceX Crew Dragon, не може да слета на вода, туку само на суво.