Хороскоп

Овие хороскопски знаци се убедени дека целиот свет се врти околу нив

Одредени хороскопски знаци се познати по своето силно его, па затоа често мислат дека целиот свет се врти околу нив. Оваа карактеристика може да се манифестира преку потребата за внимание, доминација во социјалните ситуации или едноставно верувањето дека нивните проблеми и потреби се поважни од другите.

Во продолжение истражуваме кои се овие знаци и ги анализираме астролошките и психолошките причини за нивната егоцентричност.

Лав


Лавовите, со кои владее Сонцето, се симбол на себе и на сопствениот идентитет и природно зрачат со доверба и авторитет. Со оглед на тоа дека Сонцето е центар на Сончевиот систем, Лавовите често несвесно ја преземаат таа улога во секојдневниот живот, верувајќи дека се природни лидери чии придонеси се клучни во секоја ситуација. Нивната потреба за признание и восхит често ги мотивира да преземат лидерска улога, а нивната харизма често привлекува други луѓе, што дополнително го потврдува нивното верување дека тие се центарот на светот.

This is me! Portrait of arrogant businesswoman in tight elegant blue dress pointing at herself, looking egoistic and haughty, proud of achievement. indoor studio shot isolated on gray background

Овен


Овенот со кој владее Марс, планетата на акцијата и иницијативата, се познати по својата директивност и склоност да се ставаат себеси на прво место. Како прв хороскопски знак, Овенот природно го презема водството и често се чувствува како да мора да биде прв во сè што прави. Оваа особина може да ги наведе да веруваат дека нивните идеи и планови се секогаш најдобри и често ги игнорираат чувствата на другите луѓе, што резултира со перцепција дека нивниот личен придонес е најважен.

Близнаци


Близнаците, со кои владее Меркур, планетата на комуникацијата, имаат природна потреба да ги изразуваат и споделуваат своите мисли и идеи. Нивната способност за брзо размислување и прилагодување ги прави екстремно вербално доминантни, што може да доведе до тоа другите да се чувствуваат како Близнаците да сакаат да го монополизираат секој разговор. Близнаците често мислат дека нивните информации и идеи се клучни за секоја ситуација, што може да ги направи да бидат сфатени како егоцентрични.