Храна и Здравје

Ако сакате да го намалите воспалението, јадете ваков вид риба


Јадењето риба е познато дека е здраво, а диететичарите се согласуваат дека јадењето еден вид риба богата со протеини може да биде одлично решение за борба против воспалението. Како што открија нутриционистите за порталот Eating Well, станува збор за консумирање лосос. Овој омилен вид риба ги обезбедува сите девет есенцијални амино киселини потребни за поправка на ткивото, имунолошка функција и здравје на мускулите. Една порција од 100 грама лосос обезбедува импресивни 25 грама протеини, пишува Index.hr.

Лососот е богат со омега-3 масни киселини

Лососот е одличен извор на омега-3 масни киселини EPA и DHA. Овие антиинфламаторни масти се поврзани со здравјето на срцето, мозокот и очите и многу повеќе. Поради нивната моќ, нутриционистите ги рангираат како нутриент број еден за намалување на воспалението.

„Кога консумираме ЕПА, нашето тело произведува антиинфламаторни соединенија наречени еикосаноиди, кои помагаат да се намали воспалението“, објаснува нутриционистот Мишел Рутенштајн, додавајќи: „ДХА му помага на телото да произведува антиинфламаторни супстанции наречени резолвини“.

Овие корисни масти се многу важни, нашето тело не ги произведува самостојно. Затоа, мора да ги внесуваме со храна. Не постои официјална препорака за количината на DHA и EPA што ни се потребни секој ден, но здравствените експерти препорачуваат да јадете најмалку две порции масна риба, како лосос, неделно. Омега-3 масните киселини можете да ги внесете и од сардини, скуша, аншоа и сардини.

Поддржува здрав имунолошки систем

Има уште една причина зошто лососот е толку моќен антиинфламаторно. Истражувањата покажуваат дека неговиот DHA може да го намали нивото на воспалителни цитокини, пишува Eating Well.

Диететичарот Марџори Нолан Кон истакнува дека „цитокините се пораки од телото кои помагаат да се контролира имунолошкиот систем. Тие им кажуваат на имуните клетки кога да почнат да се борат со инфекции, да лечат повреди или да предизвикаат воспаление кога е потребно. Меѓутоа, ако се ослободат премногу цитокини, тоа може да доведе до прекумерно воспаление“.

Со консумирање внесуваме антиоксиданси во организмот

Лососот ја добива својата карактеристична боја од пигментот наречен астаксантин. Овој роднина на бета-каротин е исто така антиоксиданс кој може да помогне да се намали воспалението. Сепак, тоа не е единствениот антиоксиданс што го внесуваме со конзумирање на лосос.

„Омега-3 масните киселини во лососот делуваат и како антиоксиданси, кои можат да ја спречат верижната реакција на воспалението“, тврди диететичарот Мелани Бек.

Богата со витамин Д

Лососот е една од ретките намирници што природно содржи витамин Д. Овој витамин растворлив во масти поддржува апсорпција на калциум, раст и поправка на коските и може да помогне во спречување на остеопороза. Како што известува Eating Well, некои истражувања покажуваат дека ниското ниво на витамин Д може да биде поврзано со ниско ниво на воспаление.

„Витаминот Д може да игра улога во намалувањето на воспалението“, истакнува диететичарот Џенифер Хаус, додавајќи: „Причината лежи во цитокините, кои можат да бидат про- или антиинфламаторни, во зависност од видот. Повеќенаменскиот витамин Д може да обезбеди заштита на двете страни со зголемување на производството на цитокини кои го намалуваат воспалението, а истовремено го инхибираат производството.