Ако ја јадете оваа храна во текот на есента и зимата, никогаш нема да се разболите: минерал кој го штити имунолошкиот систем и уништува се пред себе
Цинкот е минерал кој треба да се консумира во текот на целата година, особено кога доаѓаат постудените денови, бидејќи тогаш телото е многу поподложно на вирусни инфекции и бактерии.
Ејми Кадсон, нутриционист, објасни за магазинот People зошто е важно да се внесува цинк и која храна го содржи. Тој вели дека цинкот е суштински минерал кој игра клучна улога во многу телесни функции како што се заздравувањето на раните, синтезата на ДНК и клеточната делба.Овој минерал е особено важен за имунитетот бидејќи помага во активирањето на Т-лимфоцитите, познати и како Т-клетки, кои се клучни во одбраната на телото од патогени.
Џерлин Џонс, нутриционист, го опиша цинкот како имунолошки чувар кој делува како антиоксиданс.Препорачаната дневна доза на цинк е осум милиграми за жени и 11 милиграми за мажи. На бремените жени им требаат 11 милиграми дневно, а на доилките 12 милиграми. Доколку сакате да внесувате доволно цинк, најдобриот начин е преку храната.
Цинкот е важен минерал за имунитетот, здравјето на кожата, растот и обновувањето на клетките. Еве намирници кои се богати со цинк:
Месо: Говедско, свинско и пилешко содржат големи количини на цинк.
Морска храна: остригите се меѓу најбогатите извори на цинк, а добри извори се и раковите и школките.
Млечни производи: Млекото, сирењето и јогуртот обезбедуваат добра количина на цинк.
Цели зрна: Овесот, пченицата, киноата и кафеавиот ориз содржат цинк.
Јаткасти плодови и семки: бадеми, индиски ореви, кикиритки, тиква, сусам и чиа семе.
Грав и мешунки: особено наут, леќа и црн грав.
Јајца: Помали количини на цинк се наоѓаат и во јајцата.
Зеленчук: Спанаќот, брокулата и печурките содржат помали количини цинк, но се добар додаток во исхраната.
Зошто е важен внесот на цинк?
Внесувањето на цинк е важно бидејќи игра клучна улога во многу процеси во телото.
Зајакнување на имунитетот:
Цинкот му помага на имунолошкиот систем поефикасно да реагира на инфекции, вируси и бактерии. Недостатокот на цинк може да доведе до ослабен имунолошки одговор.
Заздравување на раните
Овој минерал е клучен за регенерација на ткивата и побрзо зараснување на рани и изгореници. Недостатокот може да го забави овој процес.
Раст и развој:
Цинкот е важен за растот на клетките, синтезата на протеини и ДНК, што е особено важно за децата и бремените жени.
Кожа, коса и нокти:
Цинкот помага во одржување на здрава кожа, коса и нокти и може да ги намали акните и другите проблеми со кожата.
Регулација на хормоните:
Помага во одржување на стабилни нивоа на хормони, вклучително и инсулин и тироидни хормони, кои се клучни за енергијата и метаболизмот.
Здравје на мозокот:
Неопходно е за правилно функционирање на мозокот, бидејќи придонесува за добра меморија, учење и намалување на стресот.
Внесувањето доволно цинк преку исхраната му помага на телото да остане поотпорно, побрзо да се регенерира и оптимално да функционира.