ПопуларноХрана и Здравје

Голема грешка што сите ја правиме: Спиењето под клима – зошто е опасно?

Иако е тешко да се замисли животот без клима уреди во текот на топлите летни денови, не е препорачливо да спиете со нив.

Клима уредите станаа незаменлив елемент во куќата за време на топлите летни денови и ноќи. Честопати, многу луѓе спијат во соба со вклучена клима за да се спасат од потење, постојано будење и непријатност во мрачните ноќи.

Температурите во лето често надминуваат 35 степени Целзиусови, но многу лекари предупредуваат дека не е здраво температурата во просторијата да биде значително пониска од надворешната.

Експертите предупредуваат дека не е препорачливо да спиете со вклучен клима-уред во спалната соба, туку важно е да ги разладите просториите пред спиење. Односно, можете да ја користите климата која се наоѓа во друга просторија или да ја разладите спалната соба ако има клима и потоа да ја исклучите.

Спиењето под клима-уред може да доведе до бројни здравствени проблеми како што се вкочанетост на коските и мускулите или респираторни заболувања. Бебињата и хронично болните се особено чувствителни на клима уреди.

Она што многумина го забораваат е редовното чистење на климата. Доколку клима уредот не се исчисти, може да предизвика проблеми како астма кај чувствителните групи како што се астматичари и деца, а може негативно да се одрази и на здравите луѓе.