ПопуларноХрана и Здравје

Го контролира шеќерот во крвта, го намалува воспалението во телото – Додадете една лажичка од овој зачин во кафе или чај и ќе се преродите

Циметот е богат со антиоксиданси и други корисни соединенија. Освен што е вкусно и одлично оди со слатки јадења, може да го поттикне и метаболизмот.

Некои истражувања сугерираат дека може да помогне во контролата на шеќерот во крвта, да штити од срцеви заболувања и да го намали воспалението. Во последниве години, модерната наука почна да ги потврдува многуте потенцијални здравствени придобивки поврзани со циметот.

Има многу работи што можеме да ги направиме за да го подобриме нашето когнитивно здравје, но првиот чекор започнува во кујната. Давање приоритет на здрава исхрана која ги вклучува сите хранливи материи гарантира успех.

И додека внесувањето доволно протеини, влакна и јаглехидрати е важно, многу луѓе ги занемаруваат придобивките од зачините. Како што се испостави, некои зачини имаат антивоспалителни својства и можат да направат чуда за нашето здравје.

А меѓу нив се издвојува циметот, кој може да ја подобри меморијата и расположението. Според личниот тренер Џоана Вен, циметот е една од најдобрите опции поради многу причини.

Освен што е вкусно и одлично оди со слатки јадења, може да го поттикне и метаболизмот.

“Редовното консумирање цимет може да ја подобри меморијата, да ја зајакне менталната будност и чувството за благосостојба. Со други зборови, многу добро го стимулира нашиот мозок” – објасни Вен. Тоа се случува, како што објаснува, благодарение на цинамалдехидот, кој му дава вкус на овој зачин.

“Циметот, исто така, помага да се намали количината на воспаление во телото и ги регулира хормоните на стресот. Ова е важно бидејќи воспалението во мозокот може да доведе до проблеми како депресија и губење на меморијата” – истакна таа.

Можете да додадете цимет во кафе, чај или варено вино, но можете да го посипете и со јогурт и овесна каша. Може да се додаде во колачи, штрудли, палачинки или смути. Можностите се навистина бескрајни.

“Со вклучување на овој здрав, а сепак вкусен зачин во вашата секојдневна исхрана, брзо ќе забележите подобрување на менталната острина и расположение” – заклучува Вен.