ПопуларноХрана и Здравје

Дали летното сметање на времето влијае на здравјето

Според професионален кардиолог, менувањето на времето влијае на секого на начини кои не ни очекуваме

Некои ја сакаат дополнителната сончева светлина во денот, додека други сакаат да си спијат цели осум часа а и секако има родители кои сакаат нивните деца да останат во кревет подолго.

Др. Рачана Кулкарни, регионален директор за кардиоваскуларни услуги за “RWJBarnabas Health” и директор на неговиот центар за женски срца, кажува дека „сите“ се погодени од менувањето на времето поради деноноќниот ритам.

Обично се нарекува “нашиот внатрешен телесен часовник”, деноноќниот ритам е „дисциплина низ која поминува телото“ која диктира повеќе процеси во телото. Кога тоа ќе се наруши, др. Кулкарни вели дека „целото тело и неговата основна метаболичка функција се засегнати“.

И покрај тоа што го признава „прекрасниот“ дополнителен час на светлина што доаѓа со дневната заштеда, др. Кулкарни – кој е сертифициранa за кардиологија и нуклеарна кардиологија – вели дека тоа доаѓа и со „некои здравствени предизвици“, за кои таа го обвинува „нарушениот деноноќен ритам.”

Со оглед на тоа што спиењето е „една од основните животни помагала“, вели др. Кулкарни, тој е меѓу најважните квалитети за одржување на доброто кардиоваскуларно здравје. Кога нашиот деноноќен ритам е нарушен, нашиот сон е под влијание.

За среќа, таа вели дека „најмногу ранливост доаѓа во првата недела“ од првичниот одговор на нашето тело да спиеме еден час помалку.