ПопуларноХрана и Здравје

Дали треба да се откажеме од лебот за појадок? Да, но само под еден услов!

Кога би направиле анкета и би ги прашале минувачите што треба да содржи идеалниот појадок, повеќето луѓе веројатно би го споменале лебот. Вообичаено е утринскиот оброк да се поврзе главно со сендвичи, евентуално изматени јајца, секако, со парче леб како додаток.

Појадокот базиран на леб е брз и лесен, а утрата обично не се погодни за поминување многу време во кујната. Поентата е дека лебот има важна хранлива функција бидејќи е извор на сложени јаглехидрати, особено скроб.

Зошто е ова толку важно? Скробот се состои од молекули на гликоза споени заедно, а гликозата е главниот извор на енергија за човечкото тело.

Фактот што гликозата се комбинира во долги синџири во скроб е дополнителна предност бидејќи предизвикува постепено ослободување на енергија од него. Во пракса, тоа значи дека скробот е многу пожелен елемент на оброкот. Благодарение на скробот, на телото му обезбедуваме енергија, но не наеднаш, туку постепено, поради што чувството на ситост трае подолго.

Со други зборови, добриот појадок секогаш треба да содржи извор на сложени јаглехидрати кои ќе обезбедат енергија за добар почеток на денот и ќе го спречат грицкањето помеѓу оброците. Таков извор е на пример лебот, но не е единствениот. Можете да се откажете од лебот за време на појадокот, но само ако сте сити.

Еве само неколку од идеите за појадок без леб кои ќе ви обезбедат сложени јаглехидрати кои се важни за вашето здравје:

Овесна каша

Да почнеме со фактот дека житариците се добра замена за лебот бидејќи се одличен извор на сложени јаглехидрати. Нивната дополнителна предност е разновидноста. Покрај класичната овесна каша, на пазарот меѓу другото се нудат и просо, леќата, ‘рж, јачмен, пченица или оризови снегулки. Кои житарки да се изберат? Се зависи од вашиот вкус. Иако поединечните снегулки се разликуваат во нивната хранлива содржина, обично ќе најдете големи количини на влакна, витамини Б, како и железо и магнезиум.

Јајца

Јајцата се златен стандард за појадок. Јајцата не содржат скроб, па затоа би било идеално да додадете нешто што ја содржи оваа хранлива материја. Најчесто тоа е леб, но има и други опции, на пример, брашно. Како да комбинирате брашно и јајца? Можете да го направите во форма на омлет. Оригинална идеја за појадок без леб, но со јајца, би била тортиљата за појадок, во која изворот на сложените јаглехидрати се компирите.