Докторка го открива нејзиниот таен рецепт за намалување на ризик од алцхајмер
Иако често ги нарекуваме телото и умот како два посебни ентитети, мозокот, се разбира, е дел од телото. Имајќи го тоа на ум, изборот на исхрана, исто така, може да игра улога во когнитивното здравје.
„Исхраната игра клучна улога во целокупното здравје, вклучувајќи го и здравјето на мозокот и ризикот од развој на Алцхајмерова болест. Со разбирање на овие врски, поединците можат да донесат поинформирани одлуки за нивниот внес на храна и потенцијално да ја намалат нивната подложност на хронични, исцрпувачки состојби како што е Алцхајмеровата болест“, вели неврологот д-р Смит Пател.
Таа го сподели својот омилен ручек за да го намали ризикот од Алцхајмерова болест и да го спречи падот на когнитивните способности.
Можеби звучи фенси, но всушност е прилично едноставно: Според д-р Пател, најдобриот ручек за намалување на ризикот од Алцхајмерова болест е пилешка салата со калинка и киноа.
Рецептот вклучува 135 грама киноа, едно јаболко Фуџи, семки од калинка, 40 грама бадеми, билки како нане и магдонос и пилешки гради без коски, без кожа. Сепак, можеме да го прилагодиме на нашите желби и да направиме вегетаријанска опција без месо.
„Ми се допаѓа балансот на протеини, зеленчук и здрави масти кои можат да обезбедат постојана енергија и да помогнат да се стабилизира нивото на шеќер во крвта“, истакнува неврологот.
Една студија од 2022 година покажа дека консумирањето животински протеини може да помогне да се спречи когнитивното опаѓање кај возрасните кои се на растителна исхрана. Сепак, протеините од растително потекло исто така можат да играат улога.
Дополнително, една голема студија на Харвард, која следела 77.000 луѓе во текот на 20 години, покажа дека гравот и мешунките, особено гравот од лима и грашокот, се најефективни во заштитата од когнитивното опаѓање.