Храна и Здравје

Докторка советува: Што не смеете да правите доколку ве касне крлеж

Крлежите живеат на тревни површини и се активни од март до ноември, во голем дел од годината ги има и во парковите во градовите. Тие се хранат со човечка и животинска крв и пренесуваат бројни опасни болести.

Тие можат да се закачат за кожата на домашните миленици, а подоцна да „мигрираат“ на човечка кожа дома.

Бидејќи многу луѓе го поминуваат први мај во природа д-р Александра Војводиќ разговарала со “N1”, специјалист по дерматовенерологија и субспецијалист по алергологија и клиничка имунологија, за тоа како да се заштитите од крлежи, но и што да направите ако ве касне крлеж.

„Многу е важно да се отстрани крлежот што е можно поскоро и правилно да се отстрани, а исто така отстранетиот крлеж да се испрати на анализа. На овој начин ја намалуваме можноста за пренос на болести кои крлежите можат да ги пренесат“, советува д-р Војводиќ за порталот N1.

Таа објаснува дека најдобро е да се оди во медицинска установа за лекарот правилно да го отстрани крлежот, бидејќи неправилното отстранување може да предизвика голема штета.

Сепак, како што додава, доколку сте со денови во природа, а нема лекарска помош, тоа ќе мора да го направите сами, бидејќи важно е крлежот што побрзо да се отстрани, колку подолго е на кожата, толку е поголема можноста за пренесување на болеста. Се верува дека по 24 часа на кожата, можноста за пренос на болеста значително се зголемува.

Како да отстраните крлеж на најдобар начин?

„Пинцетите треба да бидат чисти, да се дезинфицираат со сапун и вода или алкохол и да го фатат крлежот што е можно поблиску до кожата и да го влечат нагоре со рамномерен притисок, без да го извиткува или дроби крлежот. Ставете ги крлежите во тегла или кутија. Местото на каснување исчистете го со сапун и вода, а потоа земете го крлежот на анализа и посетете лекар штом стигнете во градот“, советува соговорникот.

Во наредниот период, како што објаснува, треба да се внимава на тегоби – црвенило на местото на инјектирање, осип, главоболки, отекување на лимфните жлезди, покачена температура и секакви други тегоби.

И д-р Војводиќ вели дека секогаш треба да нагласите дека некогаш имало каснување од крлеж. Лекарот исто така ќе ви нареди кои тестови треба да ги направите за да утврдите дали организмот реагирал на микроорганизмот што може да го содржи крлежот, првенствено предизвикувачкиот агенс на Лајмската болест.

Што никогаш не треба да правите ако ве касне крлеж?

Крлежот, како што вели д-р Александра Војводиќ, не го натопувајте со алкохол, бензин, различни масла, топла вода, лак за нокти и други производи кои се широко користени – на овој начин го стимулирате крлежот да ги исфрли сите микроорганизми кои се во него и предизвикуваат бројни болести.

„Исто така, дури и не треба да се извртува, извиткува, туку само да се извлече – според сите препораки на ЦДЦ за правилно отстранување на крлежите“, објаснува таа.

Понатаму, докторката вели дека има и други разни зафати кои се користат кај луѓето, меѓу кои палење, ставање шаблони и слично – не, ништо не се прави освен горенаведеното, а најдобро е веднаш да се обратите во здравствена установа, каде што лекарот ќе го отстрани крлежот и ќе даде инструкции што да продолжи да работи.

Како да ги намалите шансите да ве касне крлеж?

„Избегнувајте шетање низ области со висока трева, одете по средината на патеката, не седете на трева, дрвја, каде што крлежите можат да стигнат до кожата“, вели д-р Војводиќ и не советува да користиме докажани репеленти на сите откриени делови од тело, следејќи ги упатствата. Постојат репеланти за деца и домашни миленици.

„Носете капи, долги панталони и долги ракави, повлекувајте чорапи преку панталоните, носете патики, чувајте што помалку изложени делови од телото. Нема научни податоци дека нараквиците, ланчињата што се продаваат за овие цели и слично можат да заштитат од крлежи. Тие можат да се користат како помагала. Облеката со светла боја го олеснува забележувањето на крлежот, па затоа најчесто се препорачува“, додава Војводиќ кога е во прашање заштитата од крлежи.

Кога ќе дојдеме дома, советот е да се истушираме, да ја прегледаме кожата на целото тело и децата и задолжително да ги провериме пазувите, препоните и влакната.

„Измијте ја целата облека“. Проверете ја кожата на домашните миленици – кучињата се најранливи“, заклучува соговорникот “N1”.