Единствено полошо од кафето е кафето со млеко, предупредува кардиолог
„Кафето, кое обично има зелена боја, се пече на високи температури додека не поцрни, на над 270 степени, па дури и до 300 степени. Тогаш јаглеродните врски во кафето се распаѓаат и се создаваат 19 канцерогени“, предупредува д-р Боровиќ.
Затоа, кафето само по себе е отров што луѓето доброволно го внесуваат во себе, вели кардиологот Петар Боровиќ, кој ја истакна штетноста на омилениот пијалок.
Губиме седум пати повеќе течност отколку што внесуваме
Доктор Петар Боровиќ вели дека кафето не е добро пред се затоа што ја губиме толку потребната течност.
„Грешката е што многумина го започнуваат денот со кафе наместо со вода, бидејќи една шолја кафе исфрла седум пати повеќе течност од телото отколку што внесовме. А телото бара вода, па ткивата се сушат, почнуваат промени во крвните садови.
Оттука произлегува заклучокот дека кафето, особено на топло време, создава дополнителен проблем бидејќи ја губиме многу потребната течност, а во лето може да биде особено опасно доколку дехидрираме.
„Не е доволно да се каже – пијам кафе со вода затоа што знам дека е диуретик. Тоа е како кога нечија куќа гори, па додаваат малку вода, но и малку бензин. Значи, кафето ни штети, не е корисно и затоа не треба да пиете кафе ни во лето. непотребно“, посочува д-р Боровиќ.

19 канцерогени
„Тоа не е наш пријател. По шолја кафе, срцето го губи својот ритам три часа. Меѓутоа, луѓето пијат кафе со изговор дека имаат низок крвен притисок. Но, кога се пие кафе, тоа влијае на надбубрежната жлезда, го тера да лачи хормон на стрес, кој сите го имаме доволно, притисокот потоа навистина се зголемува за некое време и кафето потоа ја буди личноста исто како што е. трае само кратко, а кафето останува во телото 72 часа“.
Не треба да се заборави дека и покрај тоа што кафето го зголемува крвниот притисок, како диуретик го поттикнува мокрењето, така што крвниот притисок сигурно повторно ќе опадне.
„Затоа е подобро да се започне денот со вода кога притисокот е низок. Водата регулира се во телото и затоа најдобро е да се напиете две чаши наутро со температура од 16 до 18 степени.

Единственото нешто полошо од кафето е кафето со млеко
Медиумите ја пренесоа и изјавата на д-р Боровиќ дека само кафето со млеко е полошо од кафето.
“Додавањето млеко во кафето е голема грешка. Казеинот, млечните протеини и кофеинот создаваат соединение кое телото не може да го разгради. Затоа оние кои почесто пијат кафе со млеко имаат дигестивни проблеми, надуеност…”
Но, тогаш што да пиеме наутро за да се разбудиме ако се откажеме од кафето?
Исто толку брзо и ефикасно како јакото кафе, но без сите овие негативни последици, свежо исцеден сок од овошје богато со витамин Ц, односно исцеден лимон, портокал, киви, јагода, малина, рибизла… Не е лошо да се напиете чаша лимонада со мед, а и шолја топло чоколадо, советува и докторот.