Една чаша од овој пијалак дневно ја намалува можноста за добивање рак за 17 проценти
Голема студија спроведена во Велика Британија обезбеди дополнителни докази дека луѓето кои консумираат повеќе калциум во исхраната – еквивалент на чаша млеко дневно – може да го намалат ризикот од рак на дебелото црево.
Истражувачите ја анализирале исхраната на повеќе од половина милион жени во период од 16 години и откриле дека темнолисниот зеленчук, лебот и растителните млека кои содржат калциум имаат заштитен ефект. Тие потврдија и дека прекумерното консумирање алкохол и преработки од месо има спротивен ефект, зголемувајќи го ризикот од оваа болест, пишува Би-Би-Си.
Каков е ефектот?
Анализата на податоците од истражувањето покажа дека млечните производи „веројатно“ го намалуваат ризикот од рак на дебелото црево (дебелото црево). Истражувачите од Универзитетот Оксфорд и Cancer Research UK веруваат дека причината е калциумот, без разлика дали доаѓа од млечни или не-млечни извори. Додавањето на 300 mg калциум дневно во исхраната, што е еквивалентно на голема чаша млеко, го намалува ризикот за 17%.
Д-р Карен Пајпер, водечки истражувач на студијата, рече: „Оваа студија ја нагласува потенцијалната заштитна улога на млечните производи, главно поради калциумот, во развојот на рак на дебелото црево“.
Која храна содржи калциум?
Калциумот е важен минерал за силни коски и здрави заби, но има се повеќе докази дека штити и од некои видови на рак. Млекото, јогуртот и сирењето се главните извори на калциум во исхраната. Го има и во пијалоците од соја и ориз, белиот леб, јаткастите плодови, семките, сувите смокви, кељот и конзервираните сардини, како и млекото без лактоза. Студијата наведува дека калциумот може да заштити од рак на дебелото црево бидејќи „ги врзува киселините и слободните масни киселини во дебелото црево, намалувајќи го нивниот потенцијално канцероген ефект“.
Зошто ракот на дебелото црево е толку чест?
Секоја година во Велика Британија има околу 44.000 случаи на рак на дебелото црево, што го прави четврти најчест рак. Иако повеќето случаи се кај постарите луѓе, стапките на рак се зголемуваат кај помладите возрасни под 50 години, но не постои јасна причина за тоа. Експертите веруваат дека лошата исхрана и дебелината може да бидат меѓу факторите.
Симптомите на рак на дебелото црево вклучуваат:
Промени во навиките на дебелото црево, како што се ретко празнење на дебелото црево, почести движења на дебелото црево или запек.
Крварење од аналниот отвор или крв во столицата.
Слабеење без да се обидувате да изгубите тежина.
Необјаснет замор или отежнато дишење.
Експертите препорачуваат да посетите лекар доколку забележите некој од овие симптоми.
Што велат експертите?
Иако ова беше опсервациска студија, а не клиничко испитување, истражувачите тврдат дека ова е „најголемата студија за исхрана и рак на дебелото црево досега“, што им дава доверба во нивните заклучоци. Наодите исто така се во согласност со претходните студии.
Повеќе од 12.000 жени во студијата развија рак на дебелото црево, а речиси 100 прехранбени производи и хранливи материи беа испитани за да се проценат потенцијалните врски.
Д-р Лиза Вајлд од организацијата “Bowel Cancer UK” истакнува дека дијагнозата на рак на дебелото црево се поставува „на секои 12 минути“ и дека половина од сите случаи може да се спречат со поздрав начин на живот.
За оние кои не пијат млеко, таа препорачува калциум од други извори како брокула или тофу, што исто така може да го намали ризикот.