Храна и Здравје

Експерт предупреди: Еве што може да ви се случи ако не ја извадите обвивката од колбасот, многу луѓе не знаат за ова

Колбасите доаѓаат со обвивка која може да биде повеќе или помалку дебела, а некои ја отстрануваат, а други ја јадат. Не е сосема јасно дали кожата навистина може да се јаде.

Дали е подобро да се извади обвивката од колбасот или да се јаде? Според Патриша Касас, професорка по здравствени науки на Универзитетот во Каталонија, „обвивката што ги покрива сувите колбаси може да биде направена од природен материјал (животинско црево) или вештачко (целулоза, колаген или пластични материјали одобрени за употреба во храна)“, пишува Marca.

Во повеќето случаи, колбасот е покриен со природна обвивка и може да се јаде. Меѓутоа, кога станува збор за синтетичко црево, кожата треба да се отстрани, истакнува Патриша Касас.

Што е белиот прав што ги покрива колбасите?

И дали треба да го отстраниме? Според веб-страницата Jamón Puro Bellota, тој прав не е брашно, туку мувла. Има заштитна функција бидејќи спречува други штетни мувли да го прекријат колбасот.

Покрај тоа, оваа мувла придонесува за процесот на зреење на колбасот. Белиот дел е мувлата што производителите ја создаваат во фазата на сушење за да спречат појава на други штетни мувли и да додадат дополнителен вкус и арома на колбасот. Затоа, може да се јаде без проблем, а многумина го претпочитаат колбасот со кора поради екстра вкусот.