Зошто е важно да се јаде мед во зима: Природен антибиотик
Во текот на зимата телото е поподложно на различни видови настинки и грип и затоа е важно да се посвети посебно внимание на исхраната.
Помеѓу природните производи со бројни благотворни ефекти се издвојува медот. Едно од најпознатите својства на медот е неговото делување како природен антибиотик.
Конзумирањето на лажица мед дневно може да го зајакне имунитетот и да помогне во спречување на болести како што се болки во грлото, бронхитис и други респираторни проблеми. Медот е познат по неговото смирувачко дејство на грлото и респираторниот тракт. Ја намалува иритацијата на грлото, ја ублажува кашлицата и помага за побрзо закрепнување од настинка.

Посебно е ефикасен кога се меша со топла вода и лимон бидејќи заедно со овие состојки помага во намалување на симптомите на настинка.
Покрај тоа, медот е богат со антиоксиданси кои помагаат да се намали оксидативниот стрес во телото. Овие молекули помагаат во зајакнувањето на имунолошкиот систем, што е клучно за да останете здрави во текот на зимата.
Антиоксидансите во медот, како што се флавоноидите и полифенолите, можат да го намалат воспалението и да го спречат оштетувањето на клетките, подобро подготвувајќи го телото за борба против вирусите и бактериите. Исто така, медот може да го смири желудникот и да ги ублажи проблемите како металоиди и варење. Поради фактот што во зима се јаде повеќе тешка храна, медот може да биде одличен за ублажување на овие тегоби.
Многу луѓе страдаат од несоница или лош квалитет на сон во зима, што може да се должи на стрес, студ или други фактори. Јадењето мед пред спиење може да ви помогне да се опуштите и да го подготвите вашето тело за мирен сон, што е многу важно за закрепнување на телото.