ПопуларноХрана и Здравје

Зошто некои банани имаат леплива кожа? Причините не се секогаш добри, еве на што треба да внимавате

Ако бананата е влажна, леплива и веќе има кашести точки, размислете двапати за да ја купите.

Доколку сакате да одржувате здрав начин на живот, важно е редовно да консумирате овошје и зеленчук. Меѓутоа, при купување во маркет, потребно е внимателно да се провери нивниот квалитет.

Ако забележите неправилности, подобро е да се откажете од таков производ. Ова особено се однесува на бананите, чија кора понекогаш може да биде влажна и леплива – а причините за тоа не се секогаш добри.

Бананите се богати со важни хранливи материи како витамин Ц, витамин Б6, калиум и влакна, а содржат и природни шеќери кои брзо даваат енергија, па затоа се меѓу омилените плодови на спортистите и оние кои водат активен животен стил. Бојата на кората и општата состојба на кората од банана укажуваат на тоа колку се зрели и подготвени за јадење.

Меѓутоа, понекогаш на лушпата се формира влажен, речиси леплив материјал, а за тоа има неколку причини.

Влагата на бананата може да има логистички причини. Бананите често се чуваат или транспортираат во ладилници. Кога потоа ќе се стават во потопла средина, може да се формира кондензација на површината. Ова особено често се случува при големи температурни разлики, на пример кога бананите од фрижидерот се внесуваат во топлиот воздух на супермаркетот, пишува списанието Феникс.

Ако бананата мириса пријатно слатко и нема големи кафени дамки, можете безбедно да ја ставите во корпата. Имено, ако бананата е влажна, леплива и веќе има кашести дамки, размислете добро да ја купите.

Тоа може да биде проблем со свежината што се појавила за време на транспортот. На пример, ако ладниот ланец не се одржувал поради дефект, во бананата може брзо да се формира мувла, па затоа се препорачува бананите да се исушат пред јадење или да се чуваат дома за да се продолжи рокот на траење и да се спречи растот на мувлата.