ПопуларноХрана и Здравје

Како да се ослободите од стресот на работа во три чекори: Интелигентните луѓе точно знаат, вака избегнуваат „прегорување“

Стресот нè следи внимателно, а некако најмногу на работа, особено кога треба да завршиме што е можно повеќе задачи или што е можно побрзо во краток временски период. Една од последиците од тоа, доколку не ги знаеме техниките за справување со стресот или за негово препознавање, во англиската терминологија познат како „burnout“.

На помош доаѓа Кенди Виенс, професорка по медицина на Универзитетот во Пенсилванија. Таа истакна дека емоционалната интелигенција може да помогне во управувањето со стресот. Во својата книга Burnout Immunity, таа објасни дека емоционално интелигентните луѓе се потпираат на три стратегии за управување со стресот на работа:

Самосвест: Разбирање што предизвикува стрес на работното место и зошто.

Саморегулација: Препознавање и прифаќање негативни мисли и емоции со цел да се постигне мирна, ладна состојба, дури и кога се зголемува стресот.

Самомотивација: Верување во вашата способност да се справите со стресни ситуации и барања, да знаете како да се мотивирате и да завршите одредена задача.

Како што изјави професорот за CNBC, ако се потпрете на сите три стратегии, тоа значи дека имате поголема емоционална интелигенција.

Како да ја зголемите емоционалната интелигенција на работа?

Емоционалната интелигенција е вродена кај некои луѓе, но најчесто се учи, како странски јазик или пеење. Според Виенс, сè започнува со разбирање што предизвикува стрес на работа. Таа истакна три работи кои ќе ви помогнат да ги препознаете причините за стресот на работа, а тоа се:

– Чувство на нефокусираност и чувство како мозокот да е „исклучен“.

– Поривот да врескате кога претпоставениот ќе ве замоли да направите нешто.

– Чувство на непријатност во стомакот.

Како да го регулирате вишокот стрес?

Професорот препорачал вежби за длабоко дишење, бидејќи тоа ги успорува отчукувањата на срцето и поефикасно ослободува јаглерод диоксид од телото. Еве како сами да ги правите овие вежби:

  • Земете длабок здив и задржете го пет секунди
  • Земете уште еден брз здив и задржете го три секунди
  • Издишете полека шест секунди

Повторете го овој циклус три пати. Други анти-стрес вежби вклучуваат одење, но исто така е добро да се плаче бидејќи ослободува хормони за добро чувство – окситоцин и ендорфин, пренесува CNBC.