Кисела зелка во германски начин. Полна со витамин Ц – Со прстофат ЗАЧИН добива совршен вкус, идеална салата за зимските денови
Киселата зелка е едно од омилените јадења во многу домаќинства, а особено е популарна во германската кујна. Оваа едноставна, но вкусна зимница може да се подготви дома, а е совршен додаток на различни јадења или може да се јаде како самостоен оброк. Доколку сакате да го пробате традиционалниот германски метод на подготовка, еве како можете да го направите тоа!
Состојки:
- 1300 гр зелка (една средна главица, исчистена од надворешните листови)
- 15-20 гр морска сол
- Неколку ловорови листови
- ½ лажичка семки од ким
Подготовка:
Прво, внимателно измијте ја зелката и исечете ја на тенки ленти. Можете да користите нож или ренде, во зависност од вашата желба. Во поголем сад измешајте ја издробената зелка со морската сол. Добро измешајте го со раце, солта да почне да се раствора и зелката да го испушти сокот.
Во зелката додадете ловорови листови и семе од ким. Овие состојки ќе и дадат посебен вкус и мирис на вашата кисела зелка. Сè добро измешајте, а потоа ставете ја зелката во стаклен или керамички сад. Кога ја ставате зелката, добро притиснете ја да испушти повеќе сок.
Откако ќе се стави зелката во садот, покријте ја со чиста крпа и ставете тежок предмет одозгора за да остане притиснато надолу. Оставете ја зелката да ферментира на собна температура 1-2 недели, во зависност од саканиот степен на киселост.
Редовно проверувајте ја зелката за време на ферментацијата. Ако забележите дека се формира пена на површината, едноставно отстранете ја. Кога зелката ќе ја достигне саканата киселост, префрлете ја во фрижидер или во ладна просторија за да ја забавите ферментацијата.
Кисела зелка по германски рецепт е совршен начин да уживате во здрав и вкусен зимски оброк. Богата со витамини и минерали, оваа зелка може да послужи како одличен прилог или состојка во различни јадења. Подгответе го и уживајте во неговиот уникатен вкус во текот на зимата!