Кнедла колач! Ако сакате кнедли, ќе ви се допадне ова слатко, за вистинско уживање
Феноменален десерт мек како душа.
Потребни состојки:
За презла:
200 гр презла
4 лажици шеќер
50 гр путер
За полнење со гриз:
13 лажици гриз
1 литар млеко
10 лажици шеќер
1 ванилин шеќер
90 гр путер
1 јајце
За филот со овошје:
1 кг сливи (или друго овошје по желба)
3 лажици шеќер
1 ванилин шеќер
3 лажици густин + малку вода за да се раствори густинот
Подготовка:
Извадете ги семките и исечете ги сливите на четвртинки. Потоа додадете ги шеќерите. Варете околу 15 до 20 минути, повремено мешајќи, на тивок оган.
Додадете го згуснувачот измешан во вода и мешајте додека не се згусне. Растопете го путерот и пропржете ги лебните трошки додека не поруменат.
Додадете шеќер и измешајте сè. Во сад измешајте гриз со ванилин шеќер и 200 мл млеко. Останатото млеко сварете го со шеќер. Потоа додадете гриз во смесата и варете додека не се згусне со постојано мешање. Во филот додадете го изматеното јајце со постојано мешање додека не се соедини.
Потоа тргнете го од оган и додадете го путерот и мешајте додека не се растопи. Се редат во плех обложен со хартија за печење. Половина презла – половина смеса од гриз – фил со сливи – остатокот од смесата од гриз – остатокот од презлата. Оставете го колачот во фрижидер да се излади.