Храна и Здравје

Колачот бел ангел не треба да се пече и е многу вкусен: омилен е на многу луѓе на Балканот, дури и на невештите домаќинки!

Колачот бел ангел е еден од најчестите колачи што ги подготвуваме за некои прослави, а зошто да не и затоа што не треба да се пече и брзо се прави. Рецептот за тортата бел ангел ќе им се допадне на оние домаќинки кои не се толку вешти во кујната.

Состојки за тортата бел ангел:

1 пакување ливчиња од роза

За едно полнење за торта бел ангел:
1,5 литри млеко
5 кесички пудинг од ванила
100 гр шеќер
200 гр бело чоколадо
250 гр маргарин
100 гр шеќер во прав
200 гр млеко во прав

За второто полнење на тортата Бел Ангел:

500 гр шлаг со вкус на слатка павлака
500 мл вода
200 мл кисела павлака

Подготовка на тортата бел ангел:

Првиот фил го подготвуваме така што ќе се зоврие млекото и ќе се подготви пудингот од ванила со шеќер и додадено бело чоколадо. Оставете го на страна да се излади, повремено мешајќи да не се залепи кората на врвот.

Маргаринот се мати со шеќерот во прав и млекото во прав. Откако убаво ќе се измати, постепено се додава изладениот пудинг и се трга на страна.

За вториот фил изматете го шлагот со ладна вода и додадете ја павлаката, па изматете кратко и филот е готов.

На плехот што сте го избрале да ви биде колач, ставете една кора од рози, па ставете еден фил, па друг фил и ставете ја следната кора. Кога ќе ја ставите последната кора, покријте ја тортата со малку од другиот фил и оставете ја во фрижидер до сервирање, по можност преку ноќ или најмалку три часа.

Тортата од бел ангел е подготвена, уживајте во вкусот!