Лекар откри кој е најдобриот природен лек за намалување на лошиот холестерол
Истражувањата покажуваат дека еден витамин кој е присутен во различни намирници може да биде подеднакво ефикасен како и разни лекови.
Врската помеѓу жолчката и холестеролот
Д-р Ерик Берг, експерт за здрава кетотерапија, во видео на YouTube откри дека одреден витамин може да биде клучот за управување со нивото на холестерол, пишува Mirror.
Вашето тело произведува холестерол, а исто така му треба холестерол. Кога согорувате масти, дел од тие масти се холестерол“, додаде тој.
Тој ја објасни и улогата на жолчката во телото: „Жолчката е важна течност во телото која е клучна за регулација на холестеролот. Жолчката е направена од холестерол и ви помага да ги разградите мастите и да извлечете витамини растворливи во масти. Исто така, помага да се спречи бактериски прекумерен раст во тенкото црево“.
Тој додаде: „Исто така, имате секундарни жолчни соли кои се произведени од пријателски бактерии во вашето дебело црево. Проблемот со вашиот микробиом (пријателски бактерии) може да предизвика недостаток на жолчка, што може да доведе до повисок холестерол“.

Некои истражувања покажуваат дека пробиотиците и влакната можат да помогнат во намалувањето на холестеролот. Според др. Бергу, влакната ги хранат вашите микроби, кои потоа произведуваат жолчни соли, пренесува “Surrey Live”.
„Најдобар извор на здрави влакна е ферментираниот зеленчук“, советува тој. Но, „апсолутно најдобар“ лек за намалување на холестеролот, според експертите, е ниацин (витамин Б3).
Ниацинот работи така што директно и индиректно му помага на вашето тело да го намали холестеролот преку поддршка на производството на жолчката. Според Клиниката Мајо, ниацинот може да го намали ЛДЛ холестеролот и да ги намали триглицеридите за една четвртина, додека го зголемува ХДЛ холестеролот за повеќе од 30%.
Што е ниацин?
Исто така познат како никотинска киселина, овој витамин Б е клучен за претворање на храната во енергија за нашето тело. Исто така, го поддржува здравјето на нервниот систем, дигестивниот систем и кожата. Затоа често ќе најдете ниацин во дневните мултивитамини, иако повеќето од нас добиваат доволно од нашата исхрана.
Една помала студија од 2020 година покажа дека само терапијата со ниацин со продолжено ослободување, без други лекови за холестерол, значително ги намалува нивоата на вкупниот и LDL холестеролот додека го зголемува ХДЛ холестеролот во текот на 16 недели. Ниацинот може да се користи за лекување на различни липидни нарушувања, вклучувајќи метаболички синдром, дијабетес мелитус, хипертриглицеридемија и изолиран низок HDL холестерол.
Храна богата со ниацин
- Житарици: цели зрна, збогатени житарки, пченично брашно и пченкарно брашно
- Зеленчук и овошје: моркови
- Производи од животинско потекло: говедско, свинско, пилешко, мисирка, риба, јајца, млеко, сирење и јогурт
- Мешунки и јаткасти плодови: грав, грашок, леќа, јаткасти плодови и семиња
- Квасец, трици и кафе
Друга храна што го намалува холестеролот
- Станоли и стероли
- Лук
- Овес
- Црвен ориз со квасец
- Ленено семе
- Соја
- Зелен чај