Луѓе, внимавајте кои јајца ги купувате: Се појавуваат во различни бои, а еве кое е најздраво – трикот е во едно
Бојата на лушпата на јајцето на ниту еден начин не влијае на неговата хранлива вредност.
Во продавниците можеме да најдеме неколку видови јајца. Тие се означени со соодветни броеви кои нè информираат за големината на јајцето, датумот на пакување … Но, дали може да се научи нешто повеќе гледајќи ја бојата на лушпата и жолчката? Проверете што изгледот открива за јајцето и неговите својства.
Во продавниците можеме да најдеме кокошкини јајца кои се разликуваат по бојата на лушпата. Некои се бели, други беж, а некои кафеави. Што покажува оваа боја и дали треба да обрнеме внимание на тоа при купување?

Според Eggsafety.org, бојата на лушпата зависи од расата на кокошката што го снела јајцето. Обично, белите кокошки несат бели јајца, а кафеавите кокошки несат кафеави јајца, но постојат и исклучоци. Сепак, бојата на лушпата воопшто не влијае на хранливата вредност на јајцето.
Веќе знаеме дека бојата на лушпата не е важна и не може да се каже кое јајце е подобро. Што е со бојата на жолчката? Многумина не знаат дали побледата, посилно жолтата или темно портокаловата жолчка е поздрава. Во овој случај, вашата интуиција може да ве излаже.

Дали е поважно жолчката да е потемна?
Жолчките со потемна боја обично содржат повеќе омега-3 масни киселини и витамини отколку жолчките со посветла боја, според студија објавена во Journal of Food Science. Оваа разлика доаѓа од исхраната на кокошките. Колку е побогата со каротеноиди, толку е поинтензивна бојата на жолчката. Но, внимавајте – силната портокалова боја може да биде резултат и на храна со додадени адитиви.
Други истражувања спроведени од словачки научници не покажале јасна поврзаност помеѓу бојата на жолчката и содржината на каротеноиди во неа.
Без разлика на сè, се покажало дека бојата на жолчката не е од суштинско значење за нутритивната вредност на јајцето. И светлите и темните жолчки имаат ист состав на макронутриенти. Може да имаат мали разлики во содржината на микронутриенти, но тие се толку мали што немаат значително влијание врз нашето тело. Ова го потврдува истражување на Министерството за земјоделство на САД.
На интернет често може да се најде тврдење дека јајцата со темна жолчка се поздрави, но за ова нема убедливи докази. Во овој момент, сепак, вреди да се спомене дека многу потрошувачи ваквите јајца со интензивна боја на жолчката ги сметаат за повкусни. Тоа е субјективно мислење со кое е тешко да се расправа, но е добро да се има предвид.