Храна и Здравје

Медицинската сестра предупреди за популарната храна: Малите деца можат да се задушат од неа

Болничарката Ники Јуркуц откри изненадувачка храна што претставува опасност за задушување на малите деца. На нејзината едукативна веб-страница Tiny Hearts Education, таа ги повика родителите да бидат внимателни ако на своите деца им даваат путер од јаткасти плодови, како што е путер од кикиритки.

„Путерот од јаткасти плодови може да ги заглави дишните патишта. Тој е густ и леплив, што го отежнува користењето на каква било прва помош за да се отстрани“, рече таа.

Јуркуц вели дека превенцијата е клучна и сподели неколку начини како безбедно да се подготви путер од јаткасти плодови.

„За почеток, одберете го најкремастиот можен путер и разредете го со мајчино млеко, формула или вода. Можете да го измешате со друга храна во форма на пире“, советува таа.

Таа истакнува дека на лебот може да се намачка тенок слој путер од јаткасти плодови, но и дека нема возраст кога опасностите од гушење престануваат да бидат ризик.

„Дури и возрасните се гушат со храна, но ризикот се намалува кога детето има зрела и развиена техника на џвакање и голтање. Ова е генерално околу три или четири години, но секое дете е индивидуално“, истакна таа.