Храна и Здравје

Најдобрите јаглехидрати што треба да ги јадете за здравјето на цревата

Јаглехидратите често добиваат лош рап, но не се сите исти.

Додека некои може да предизвикаат чувство на бавност, скокови на шеќер во крвта или дигестивни проблеми, други можат значително да придонесат за вашето здравје, особено за здравјето на цревата.

„Здравјето на цревата е клучно за целокупното здравје“, вели диететичарот Кејти Шимелпфенинг, додавајќи:

Урамнотежената цревна микрофлора помага во регулација на хормоните, одржување на стабилно расположение и зајакнување на имунолошкиот систем. Никој не сака да се бори со надуеност или непријатност секој ден“, пишува “Eating Well”.

Наутот е богат со отпорен скроб – вид на пребиотични влакна што служи како храна за корисни бактерии во цревата. Кога ќе стигне до дебелото црево, бактериите го ферментираат отпорниот скроб, создавајќи масни киселини со краток синџир.

Овие масни киселини ја зајакнуваат цревната слузница, заштитувајќи ја од воспаленија и болести, а истражувањата исто така сугерираат дека тие можат да го намалат ризикот од рак на дебелото црево. Дополнително, масните киселини со краток ланец ја поддржуваат врската црево-мозок, што може позитивно да влијае на емоционалното здравје.

Наутот содржи и фенолни киселини – моќни антиоксиданси кои дополнително ја штитат цревната слузница. Истражувањата покажуваат дека овие фенолни соединенија може да го намалат воспалението поврзано со синдром на нервозно дебело црево и воспалителни болести на цревата.

Тие исто така помагаат во зајакнувањето на структурата на цревниот ѕид, спречувајќи навлегување на штетни бактерии и дополнително поттикнувајќи го растот на корисни микроорганизми.


Како да го вклучите наутот во вашата секојдневна исхрана?

Наутот е благодарна храна со благ вкус и цврста текстура, па лесно се вклопува во различни јадења:

Додадете го во салати

Направете домашен хумус

Додадете го во супи и чорби

Испечете го како закуска.

Направете хамбургери.

Ако сакате да јадете јаглехидрати, но сакате повеќе да се грижите за здравјето на цревата, експертите советуваат почесто да консумирате наут.

Оваа исклучително хранлива мешунка не само што е одлична основа за хумус или одличен извор на протеини во салатите, туку е богата и со хранливи материи кои имаат корисен ефект врз варењето и здравјето на цревата.

Зошто наут е одлична за вашите црева?

Влакната се вид на јаглени хидрати кои телото не може да ги свари, а тие се клучни за здрав дигестивен систем бидејќи го регулираат движењето на дебелото црево и го поттикнуваат растот на корисни бактерии.

Само половина чаша варен наут содржи околу шест грама влакна – што е одлична вест, имајќи предвид дека повеќето луѓе консумираат помалку влакна од препорачаното.

Наутот содржи и растворливи и нерастворливи влакна. Растворливите влакна, кога се во контакт со вода, формираат маса слична на гел која го забавува варењето и помага подобро да се апсорбираат хранливите материи, додека нерастворливите влакна го зголемуваат волуменот на столицата и го олеснуваат неговото поминување низ цревата, со што се спречува запек.