Храна и Здравје

Најубавите посни мекици: Брзо се прават, а никој не може да им одолее!

Дури и кога постите, можете да подготвите вкусно тесто, а овие мекики се вистинскиот избор за појадок или вечера. Овој рецепт е многу лесен за подготовка, а единствено што треба да почекате е тестото да нарасне.

Состојки:

400 гр брашно
200 гр топла вода
2 лажици масло
1 лажица шеќер
една лажичка сол
20 гр свеж квасец

Подготовка:

Во половина од топлата вода растворете ги квасецот и шеќерот, додадете 1 лажица брашно и измешајте. Оставете го топло да нарасне.
Во сад просејте го брашното и додадете сол и масло. Додадете го додадениот квасец и измешајте, замесете меко и мазно тесто.
Тестото завиткајте го во проѕирна фолија и оставете го на топло место да нарасне, додека не се удвои во големина 3-4 пати.
Тестото ставете го на набрашнета работна површина, не месете повторно. Расукајте ја кората со дебелина од 7-8 см, исечете ја на коцки или правоаголници со нож и пропржете ја на загреано масло на тивок оган.

Готовите меки топчиња наредете ги на салфетка за да се исцеди вишокот маснотии, послужете ги топли.