Храна и Здравје

Нутриционистите предупредуваат на храна која треба да се избегнува за време на празниците

Како што наближуваат празниците, масите се полнат со храна. Сепак, ова може да има лош ефект врз нашето тело. Која храна треба што повеќе да се избегнува за време на празничните вечери?

Ултра-обработена храна и слатки

Нутриционистката Еви Вајтхед го советува “Newsweek” да ја намали потрошувачката на ултра-обработена храна како чоколадо, бонбони и чипс за време на празниците, бидејќи „нашите црева не сакаат таква храна“. Тaa препорачува да се избере храна што е слична нa природна форма, пренесува.

Нутриционистката Шарлот Вотс ја нагласува важноста на квалитетот пред квантитетот. Тaa вели дека е подобро да се изеде „неколку квалитетни коцки од чоколадо отколку голема количина евтина чоколада“. Од друга страна, диететичарката Кристин Бирн истакнува дека повременото уживање во ултра-обработена храна не е штетно, но советува да се фокусираме на хранлива храна како овошје, зеленчук, цели зрна и јаткасти плодови.

Големи порции

За време на празниците лесно е да се претера со количината на храна во чинијата, но експертите предупредуваат на можни последици како надуеност и варење. Диететичарот Никола Лудлам-Рејн препорачува да јадете полека, да уживате во секој залак и да ги слушате сигналите за ситост за да избегнете прејадување. Бирн истакнува дека јадењето додека не се заситите ви овозможува да ги внесете потребните хранливи материи без непотребно оптоварување на вашиот дигестивен систем.

Пржена храна и масло

Експертите советуваат да се намали маслото, а наместо пржење и традиционално печење, користете поздрави методи како што се парење и печење на топол воздух. Повременото консумирање на пржена храна во мали количини не е штетно, но претерувањето може да предизвика дигестивни проблеми како надуеност и непријатност.

Масна храна

За полесно варење, изберете посни парчиња месо и намалете ја употребата на додадени масти, како путер и маргарин. Додавањето гарнир со многу влакна, како што е пире од слатки компири, може да го помогне варењето. Иако големата количина на масти може да го оптоварува дигестивниот систем, квалитетните масти и протеини се важни, особено во зима, но умереноста е клучна.

Умереност наместо забрани

Празниците се време на радост, па целосното избегнување на омилената храна може да биде контрапродуктивно. Темното чоколадо и варено вино, на пример, имаат антиоксидантни придобивки кога се консумираат во умерени количини. Наместо да прескокнувате оброци или строги ограничувања за „заштедете се за вечера“, јадете редовно и следете колку се чувствувате сити. Стручниот совет е да уживате во празничните специјалитети, но внимавајте на квалитетот и квантитетот за да го зачувате балансот и здравјето на дигестивниот систем.